Megjelent: 11 éve

Mekkora fizetésért maradnának itthon az orvospalánták?

Az orvostanhallgatók 72 százaléka azonnal külföldre megy, ha nem veszik fel a szakorvosképzésbe vagy a rezidensképzésért cserébe kilenc év hűségnyilatkozatra kötelezik, amint azt az egészségügyi tárca tervezete tartalmazza. Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta: kétszázezer forintos nettó fizetésért itthon maradnának.

A négy orvosi egyetem hallgatói önkormányzata és a Magyar Rezidensszövetség a múlt héten felmérést készített, 2200 orvostanhallgatót szólaltattak meg, ami 40 szálékos részvételt jelent.

Mint kiderült, ha a nettó orvosi fizetések kétszázezer forintnál kezdődnének, és a szakorvosi vizsga után négyszázezer forintra emelkednének, akkor a hallgatók 90 százaléka szívesen itthon maradna - mondta el az InfoRádiónak Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke.

A hallgatók ugyanakkor elutasítják az egészségügyi minisztérium azon tervét, miszerint kilencéves hűségnyilatkozatot kellene aláírniuk a végzett orvostanhallgatóknak. A válaszolók 72 százaléka a jelenlegi helyzetben azonnal külföldre távozna - figyelmeztetett Papp Magor.

Az elsőévesek 80 százaléka mai tudásával is orvosnak állna, az ötöd-hatodéveseknek viszont már a fele nem menne orvosnak. A hatéves képzés alatt találkoznak az egészségügy olyan riasztó tendenciáival, amelyek elriasztják őket - mondta a szövetség elnöke.

InfoRádió
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk