Megjelent: 11 éve

Melyek 2009 slágerszakmái?

Az Educatio Kht. elemzéséből kiderül, hogy a gazdasági, a műszaki, a bölcsészettudományi és a társadalomtudományi képzésekből választanak leginkább a fiatalok. A turizmus-vendéglátás a legnépszerűbb alapszak 2009-ben.

images

images

Idén tavasszal a felsőoktatási intézményekben első ízben végző Bsc/BA évfolyamai lehetőséget adnak a többéves összehasonlításra, hogy a bolognai rendszer bevezetését követően melyek lettek az új többciklusú rendszer legnépszerűbb szakjai 2009-ben. Az Educatio Kht. elemzéséből kiderül, lényegében nincs nagy változás, ugyanaz a 20-23 szak található a top 20-as listán.

Az ugrásszerű változások, helycserék elmaradásának pedig egyszerű a magyarázata, mégpedig az, hogy ilyen rövid időszak nem elég ahhoz, hogy a továbbtanulók szakterületi preferenciái lényegesen változzanak. Ugyanakkor megfigyelhető egyes szakok változó népszerűsége, miszerint az egyik évben többen, a következő évben kevesebben jelentkeznek egy adott szakra, így ez a változó is nehezíti a szakok népszerűségének megítélését.

Az elemzésekből kiderül, hogy 2009-re tovább nőtt a különbség az élmezőnybeli turizmus és vendéglátás szak és a gazdálkodási és menedzsment szak között, az előbbi javára, miután a turizmus és vendéglátás szakot közel negyedével többen jelölték meg első helyen, mint tavaly. Szintén nőtt a másik gazdasági szak a pénzügy és számvitel népszerűsége, 50 százalékos növekedési mutatójával az ötödik helyre ugrott. Ezzel szemben a szintén népszerű nemzetközi gazdálkodás szak idén nem tudott növekedést felmutatni, visszaesett a rangsorban.

A harmadik és negyedik legnépszerűbb szak évek óta, felváltva, a mérnök informatikus és a kommunikáció, 2009-ben a mérnök informatikus szak népszerűsége tovább nőtt, 600 fővel növekedett a jelentkezők száma a tavalyihoz képest.
Komoly ingadozást mutat a jogász szak, míg néhány éve a legnépszerűbb képzés volt, most a tavalyi tizedik helyről a
hatodikra ugrott a népszerűségi listán.

Az elmúlt évek alatt folyamatosan nőtt több műszaki szak népszerűsége, ennek köszönhetően 2009-ben a top20-ban található három műszaki szak mindegyike előre lépett a ranglistán, ezek a villamosmérnöki, a gépészmérnöki és az építőmérnöki szakok. A növekedés ellenére azonban a folyton változó sorrend és népszerűség is jól mutatja a kiszámíthatatlanságot.

Természettudományi szak most sem tudott felkerülni a legnépszerűbb szakok listájára, de két egészségügyi képzés esetében is komoly ingadozás figyelhető meg, a tavalyi visszaesést követően idén nagyságrendekkel több volt a jelentkezők száma.

Évek óta az első helyek valamelyikén áll a kommunikáció és médiatudományok szak, most a negyedik legnépszerűbbnek bizonyult, míg a folyton növekvő népszerűségű nemzetközi tanulmányok idén torpant meg először, de így is bent van a legnépszerűbb top 20 alapszakban.
Míg az andragógia vagy az anglisztika növekedést mutatott a bölcsészettudományi szakok között, addig a pszichológia rontott tavalyi helyezésén.

A top 20-as listán először szerepel a műszaki menedzser szak, miután a legnagyobb arányú, 76 százalékos növekedést érte el, de újra felkerült a listára bűnügyi igazgatási szak is.

Amennyiben minden képzési szintet és munkarendet figyelembe veszünk, akkor is szinte ugyanezekkel az eredményekkel találkozunk. Ami eltérés és érdekesség, hogy itt az összevetésben a gazdálkodás és menedzsment szak megelőzi a turizmus és vendéglátás szakot, valamint a két vezető gazdasági szakot már régóta az osztatlan képzési formában meghirdetett jogász szak követi.

Ha minden szakot együttesen, képzési területek szintjén vizsgálunk kiderül, hogy a tizennégyből mindössze négy képzési területre koncentrálódik a jelentkezők több mint felének az érdeklődése: a gazdasági, a műszaki, a bölcsészettudományi és a társadalomtudományi képzésekből választanak.

Felvi.hu/Edupress.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elmaradnak a ballagások is

Online búcsúztatják a diákokat. Vannak iskolák, ahol később megtartják az ünnepséget. Teljes cikk

Kieshet a nyelviskolák bevételeinek 50-90 százaléka

A járványhelyzet mellett az is csökkenti a nyelviskolák iránti keresletet, hogy a hallgatók idén nyelvvizsga nélkül is megkapják a diplomájukat. Teljes cikk

LMP: a sajátos nevelési igényű gyermekek iskoláit fokozatosan újra kell nyitni

Ungár Péter szerint semmilyen támogatást nem kapnak a sajátos nevelési idényű gyermekek szülei a távoktatáshoz. Teljes cikk