Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Mennyit keresnek az osztrák menedzserek?

A felsőszintű osztrák vállalatvezetők átlag 182 000 euró bruttó éves jövedelemmel (fizetéssel és prémiummal) rendelkeznek, míg a középszintű vezetők 113 000 eurót keresnek - derül ki egy csütörtökön ismertetett felmérésből, amelyet a Wirtschaftsforum der Führungskräfte nevű intézet készített.

images

Egy tipikus első számú vezető 204 alkalmazottat irányít az alpesi országban, 77 millió eurós vállalati költségvetésért visel felelősséget, évente 63 napot tölt szolgálati úton, és hetente 17 órával teljesíti túl a rendes munkaidőt.

A középszintű vezetők alatt átlagosan negyven munkatárs dolgozik. Míg a felsőszintű vezetők jövedelme tavaly 4,2 százalékkal emelkedett, addig az övék csak 2,3-mal.
Az egyszerű vezetők - ők átlagban hét alkalmazott munkáját vezénylik - bruttó 80 700 eurót visznek haza éves összesítésben.

Az intézet 682 különböző szinten dolgozó menedzsert kérdezett meg a felméréshez. Az összeállításból kiviláglik, hogy aki a legmagasabb jövedelemre pályázik, annak egy olyan, tőzsdén jegyzett cégnél kell elhelyezkednie, amelyben az állam résztulajdonos. Ugyanis ezeknél a vállalatoknál a felső szintű vezetők éves jövedelme 357 500 eurót tett ki tavaly.
Összehasonlításul: az osztrák szövetségi kancellár éves fizetése 285 600 euró.

Némileg más adatokat tartalmaz a Munkáskamara tanulmánya, amelyet néhány napja hozott nyilvánosságra. Az abban foglaltak szerint a meghatározó részvényeket jelölő ATX-listához tartozó vállalatok első embereinek a markát átlagosan 1,3 milliós jövedelem ütötte 2007-ben: 14 százalékkal kaptak több pénzt, mint tavalyelőtt. Javadalmazásuk 48-szorosan múlta felül az ugyanazoknál a cégeknél dolgozó alkalmazottak keresetét, amely hozzávetőleg bruttó 27 ezer euró volt.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek