Megjelent: 8 éve

Mi befolyásolja a továbbtanulás esélyeit?

Legnagyobb valószínűséggel a természettudományi szakterületen végzettek, vezető beosztásúak tanulnak tovább, de közrejátszik a döntésben az is, ha valaki elégedetlen a jövedelmével, munkahelyet kíván váltani vagy fontosnak tartja az önképzést - derül ki a Diplomás pályakövetés 2010 című kiadványból.

Az adatok alapján ezek a tényezők hatnak a legerőteljesebben a továbbtanulási hajlandóságra. A több mint 4500, 2007-ben diplomát szerzett hallgató válaszai szerint egy gyermek már rontja a további képzés megkezdésének esélyeit.

A legnagyobb valószínűséggel a természettudományi szakterületen végzettek tanulnak tovább, a bölcsészettudományi, a jogi és igazgatási diplomát szerzetteknek, valamint az orvos- és egészségtudományt tanultaknak is kétszer akkora a továbbtanulási hajlandóságuk, mint az agrárdiplomásoknak.

A vezető beosztásban dolgozók inkább hajlanak a továbbképzésre, és jelentősen növeli annak valószínűségét, ha a valaki már nem a végzéskori munkahelyén dolgozik vagy munkahelyet kíván váltani néhány éven belül. A továbbtanulásra leginkább hatással bír, hogy az illető mennyire tartja fontosnak munkájához az önképzést.

A 35 év felettiek fele több képzésen is túl van, a 27 évesnél fiatalabbak ötöde rendelkezik több oklevéllel. Újabb felsőfokú tanulmányokra kétszer akkora esélyük volt azoknak, akik gimnáziumba jártak, és a magasabb szülői végzettséggel rendelkező diplomások is nagyobb valószínűséggel vágtak neki újabb felsőfokú tanulmányoknak.

A felsőfokú tanulmányok csak egy részét adják a diplomások továbbtanulási formáinak. A legtöbben munkahelyi vagy egyéb nem OKJ-s képzéseket választottak. Az újabb felsőfokú tanulmányok közül a szakirányú továbbképzések és a szakvizsgához kapcsolódó kötelező továbbképzések és szakmai gyakorlatok a meghatározók.

Népszabadság
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter