Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Milliók állásába került a válság

2007 – a válság előtti utolsó év – és 2014 között összesen 3,8 millió munkahelyet számoltak fel az euróövezet tagállamaiban, és a 18 ország közül 16-ban növekedett a munkanélküliség, derül ki az EY (Ernst and Young) kedden a Die Welt című német lapban ismertetett jelentéséből.

Spanyol-, Görög- és Olaszországban a legrosszabb a helyzet

A legtöbb, csaknem 3,3 millió állás Spanyolországban szűnt meg, ott így 16,4 százalékkal csökkent a munkahelyek száma. A második helyen Görögország áll, az alig 11 millió lakosú országban 1,027 millió munkahely szűnt meg a válság miatt, ami 23 százalékos visszaesés. Olaszországban 871 ezerrel, 4 százalékkal csökkent az állások száma, Portugáliában pedig 570 ezerrel, 11 százalékkal.

Az EY szerint a válságot leginkább megszenvedő déli régióban egyhamar nem áll vissza a foglalkoztatottság korábbi szintje, de a krízis legsúlyosabb szakasza már véget ért és a következő időszakban a munkanélküliség lassú csökkenésével lehet számolni.

A 2020-ig kitekintő elemzés szerint Spanyolországban a jelenlegi 25 százalékról 18 százalékra, Görögországban 27 százalékról 16 százalékra süllyedhet a munkanélküliségi ráta a vizsgált időszak végére, ami azt jelenti, hogy a válság kitörése után 13 évvel még mindig kétszer akkora lesz a munkanélküliség, mint a válság előtti utolsó évben. Olaszországban és Portugáliában egyaránt 2 százalékpont körüli csökkenés várható, a munkanélküliségi ráta így 10,6 százalék, illetve 12,5 százalék körül alakulhat az évtized végén az EY előrejelzése szerint.

Németországban történelmi csúcson a foglalkoztatás

Az övezet egészét tekintve azért nem szűnt meg jóval több állás, mert Németországban és Máltán bővült a munkahelyek száma. A csupán 400 ezres Máltán elenyésző mértékű növekedést regisztráltak, az övezet és az Európai Unió legnagyobb gazdaságában, Németországban viszont 2,2 millió állást hoztak létre a munkaadók 2007 óta – áll az EY elemzésében.

A német statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölt előzetes adatai szerint 2014-ben sorban a nyolcadik alkalommal emelkedett történelmi csúcsra a foglalkoztatottság, a 80,5 millió lakosú országban átlagosan 42,6 millióan álltak munkaviszonyban az utóbbi 12 hónapban, ami 372 ezres, 0,9 százalékos növekedés 2013-hoz képest.

Kiemelkedő a német gazdaság válságtűrő képessége

A német gazdaság kiemelkedő válságtűrő képességét mutatja egy másik vizsgálat is, a kölni IW gazdaságkutató intézet elemzése az ipari termelés alakulásáról, amelyről a Handelsblatt című üzleti lap számolt be kedden. A német iparszövetség (BDI) megbízásából készült tanulmány szerint 1995 és 2013 között a német feldolgozóipar aránya ugyan 9,2 százalékról 6,3 százalékra csökkent a globális feldolgozóipar bruttó értékteremtésében, de abszolút értékben jelentős növekedés ment végbe. A német feldolgozóipari vállalkozások az IW adatai szerint 2013-ban 561,3 milliárd euró értéket állítottak elő, ami 45 százalékkal meghaladja az 1995-ös szintet.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Túl jól sikerült a kurzarbeit Németországban

Jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népesség 17 százaléka. A német gazdaság... Teljes cikk

Jövő nyárig otthonról dolgoznak a Facebook munkatársai, bónuszt is kapnak

A Google-höz hasonlóan a Facebook is úgy döntött, hosszabb távon elrendeli a távmunkát az irodáiban. Teljes cikk

Európában Romániában bocsátották el a legtöbb szállodai alkalmazottat a járvány miatt

A romániai szállodaiparban dolgozók 29 százaléka vesztette el munkáját. Teljes cikk