Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Mindenki jól jár a duális képzéssel

A kis- és középvállalkozások intenzívebb bevonására és a duális képzésben részt vevő vállalati partnerek minőségbiztosítására együttműködési megállapodást kötött a Duális Képzési Tanács (DKT) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) kedden, Budapesten.

images

A Herman Ottó Intézet, a DKT és az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkársága által rendezett, duális képzésről szóló információs napon Rudnay János, a felsőfokú duális képzéssel foglalkozó DKT elnöke elmondta: a tanács elkötelezett a minőség mellett, a képzésben részt vevő vállalatoknak általános és szakmai követelményrendszernek kell megfelelniük, amelyet rendszeresen ellenőriznek. A MKIK és a NAK ebben szakemberek biztosításával nyújt segítséget a DKT-nak - tette hozzá.

Rudnay János kiemelte: a vállalatok számára a legnagyobb előny, hogy olyan munkatársat kapnak a képzés befejeztével, aki ismeri a céget, a munkát, a környezetet.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy 2020-ra az elérhető képzési területeken a hallgatók 8 százaléka válassza a duális képzést.

Az államtitkár szerint a duális képzés az eddigi eredmények alapján sikeres. Szeptemberben 440 hallgató kezdte meg ebben a formában a felsőoktatási tanulmányait, számukra csaknem 200 vállalat nyújt gyakorlati képzési helyet - ismertette.

Palkovics László elmondta: a cégeket több módon motiválják arra, hogy vállalják hallgatók képzését a rendszerben. A vállalat a szakképzési hozzájárulásból a gyakorlati napok alapján napi mintegy 4500 forintot vonhat le - ismertette, hozzátéve, hogy a jövőben valószínűleg emelkedni fog az elszámolható összeg. Az egyetemek számára számos pályázatot hirdettek meg a duális képzés fejlesztésére - mondta. Az MTI-nek Palkovics László elmondta: a felsőoktatási intézmények következő, 2016-2017-es tanévre vonatkozó egyetemi szerződéseket november 27-ig nyújthatják be a DKT-hez. A mostani tanévben országszerte 19 felsőoktatási intézményben indult duális képzés - ismertette.

A hallgatók a felsőoktatási felvételit megelőzően jelentkeznek a duális képzésben résztvevő vállalatoknál, amelyek a jelentkezők közül választják ki azokat, akiknek ajánlást adnak. Februárban a hallgató már a vállalat által adott ajánlat birtokában jelentkezhet a felsőoktatási képzésre - jegyezte meg.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára elmondta: a gyakorlat azt mutatja, hogy a duális képzésben részt vevő fiatalok sokkal könnyebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A gyakorlati képzést biztosító cégek egyik motivációja az, hogy utánpótlást neveljenek - tette hozzá.

Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke elmondta: a mezőgazdaság generációváltás előtt van, a területen dolgozók 50 százaléka 46-60 év közötti, 25 százalékuk 60 évnél is idősebb. Nem mindegy, hogy az "új stafétabotot" képzett, struktúrában is gondolkodni képes, alkalmazkodni tudó fiatalok veszik-e át - tette hozzá.

A duális képzés során a vállalatok egyéni szerződést kötnek a hallgatókkal, akik a képzés egész ideje alatt legalább a minimálbér 60 százalékának megfelelő juttatásban részesülnek, ettől a vállalatok felfelé eltérhetnek - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az esemény kapcsán kiadott anyag szerint jelenleg a műszaki, informatikai, agrár, természettudományi és gazdaságtudományi képzési területeken lehet duális képzést választani, 2016-tól a szociális munka alapképzésben indítható szakkal bővül a duális képzés. A legnépszerűbb e téren a műszaki képzés volt, a hallgatók csaknem 50 százaléka választotta ezt a területet.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Harapófogóba került a Z-generáció a munkahelyeken

A Z-generáció tagjai sokkal nagyobb odafigyelést, több mentorálást igényelnek. Csakhogy az X-generációs menedzserek, vagy a millenniumi... Teljes cikk

Hatnapos hosszú hétvége is jöhet 2024-ben!

Egy friss rendelettervezet szerint a 2024-es karácsony hetén 6 egymást követő napot tölthetnének otthon a dolgozók. Teljes cikk

A négynapos munkahét bevezetését szorgalmazza az EU-biztos

Az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztosa szerint a rövidített munkahét bevezetése megoldaná a munkaerőhiányt is. Teljes cikk