Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

MOK: emelni kell a kezdő szakorvosok bruttó órabérét

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint elengedhetetlen, hogy emelkedjen a kezdő szakorvosok óradíja; a köztestület szerint a díjazás nem lehetne kevesebb mint ötezer forint.

images

Éger István, a MOK elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján közölte, jelen struktúrában és pénzügyi helyzetben az orvosi kar utánpótlása, pályán tartása nem biztosítható, illetve az elvándorlás nem akadályozható meg.

Kiemelte, megerősödött és egyre agresszívabb lett a magyar munkaerőcsábítás Európába, és manapság már nem csak a "klasszikusnak" számító angolszász, francia vagy német területre hívják az orvosokat, hanem a közel-keleten át a Kanári-szigetekig.

A kamara és területi szervezeteinek tanácsa úgy véli, hogy a magyar egészségügyi munkaerőhelyzet tovább nem tartható, sürgős kormányzati lépésekre van szükség, amibe szorosan illeszkedne a törvényben rögzített életpályamodell és a kiszámítható bérezés, amelynek első lépéseként kellene a kezdő szakorvosi órabért a jelenlegi, körülbelül ezer forint/óráról ötezerre emelni.

Éger István közölte, e témában levélben fordultak a döntéshozókhoz, egyben kérve azt is, hogy a kórházkonszolidáció kapcsán juttatandó plusz forrásokban "pántlikázzák" az adott intézményben dolgozókra jutó bérköltséget, mert a többletforrások nem fordíthatók csak és kizárólag a beszállítók követeléseinek kiegyenlítésére.

Arra a kérdésre, hogy az órabér-emelésnek összesen mennyi lenne a költségvetési igénye, Éger István nem tudott konkrét számot mondani, azonban hozzátette: az órabér-emelést lépcsőzetesen kell bevezetni.

Az elnök beszélt a tárca és a köztestület közötti egyeztetésről a kamarai törvény kapcsán. Éger István elmondta, folyamatosak az egyeztetések, amelyeken az körvonalazódott, hogy valószínűleg jövő év elejétől ismét kötelező lesz kamarai tagnak lenni.

Arról még tárgyalnak, hogy a köztestületnek milyen jogosítványai legyenek a jövőben, így például a kamara véleményezési jog helyett egyetértési jogot szeretne a törvényalkotási folyamatban, vagy azt, hogy az etikai ítélkezés legyen ismét kamarai jogkör.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk