Megjelent: 8 éve

Motivációt, előrelépést remélnek a tanárok az életpályamodelltől

A pedagógusok számára az új köznevelési törvényben meghatározott szakmai kategóriák 2013 szeptemberétől lesznek érvényesek, valamint ekkor lépnek életbe az ehhez tartozó béremelések, amelyre ez előzetes közlések szerint a költségvetés százmilliárd forintot különít majd el. Az egyetemen diplomázott tanárokat a gyakornoktól a kutatótanár státuszig többlépcsős szakmai ranglétra várja, míg a főiskolát végzett óvónők, tanítónők és tanárok a gyakornoki időszakot követően három fokozatot léphetnek előre életpályájuk során.

A köznevelési törvény tavaly szeptemberben elfogadott koncepciója szerint az illetményalap az egyetemet végzett pedagógusok esetében a jelenlegi minimálbér kétszáz százaléka, főiskolát végzettek esetében 180 százaléka lenne. Így egy egyetemet végzett gyakornok pedagógus bruttó 156 ezer forintos bérrel kezdene, majd három-öt év gyakorlat és sikeres minősítés után továbblépne a pedagógus I. fokozatba, amely már 187 200 forintos bért jelentene. A pedagógus II. fokozatban 9-11 év gyakorlat után 234 000 forintos lenne az alapfizetés, amely a pályán eltöltött évek számától függően emelkedne bruttó 319 800 forintig. 15-17 év szakmai tapasztalat után léphetnének a tanárok a pedagógus III. kategóriába, ahol kezdetben 312 000 forint lenne a havi keresetük. A legfelső, kutatótanári státusszal járó bér összegét 343 200 forintban határoznák meg, ami a kategóriában töltött évek számával emelkedve akár a 413 400 forintot is elérhetné.

"Az életpályamodell béremeléssel jár, amelynek nyilván egyetlen tanár sincs ellenére. A benne meghatározott szakmai kategóriák elfogadhatóak, amennyiben jövő év szeptemberétől velük együtt a hozzájuk tartozó béreket is valóban bevezetik" - mondja Lovász Anett, egy budapesti gimnázium tanárnője, aki már több mint húsz éve van a pályán, ezért a pedagógus III. kategóriába való besorolásra számít.

A koncepció szerint a főiskolát végzett óvópedagógusok, tanítónők, tanárok gyakornoki kezdő alapfizetése 2013-tól 140.400, a pedagógus I. fokozatban 168.400, a pedagógus II. fokozatban 210.600 forint, a pedagógus III. kategóriában pedig 280.800 forint, amelynek a maximális összege a pályán eltöltött évek számától függően 343.980 forint lenne "Mindig tanítani szerettem volna, ezért három éve, amikor a szak mellett döntöttem, nem befolyásolt a pénz, amit kereshetek" - kezdi Kovács Lilla, egy fővárosi egyetem tanítóképzőt végző hallgatója. "A szakmai fokozatokat hasznosnak találom, mivel bármilyen elhivatott is egy óvónő, egy tanító, vagy egy tanár, a motivációra, az előrelépés lehetőségére mindenkinek szüksége van, hogy ne fásuljon bele a munkájába. A gyakornoki posztot sem gondolom lekicsinylőnek, bár tény, hogy furcsa lenne, ha három év után is gyakornokként kezelnének a munkahelyemen" - fejti ki Lilla, aki éppen 2013 szeptemberében állhat először diplomás tanítónőként a katedrára.

Az intézményekben a pedagógus-munkakörökben dolgozók a heti teljes munkaidő nyolcvan százalékát, azaz kötött munkaidőt az intézményvezető által meghatározott feladatok ellátásával kötelesek tölteni, a munkaidő fennmaradó részében a munkaideje beosztását vagy felhasználását maguk jogosultak meghatározni. "Tévhit, hogy a tanárok eddig kevesebb időt töltöttek az intézményben. A tanórákon kívül is dolgozunk az iskolában: az órák között dolgozatokat javítunk, ebédeltetünk, délután szakköröket tartunk. Sokan nem is gondolják, hogy gyakran még munkaidő után, otthon készülünk a következő órákra" - hangsúlyozza Lovász Anett. A törvény szerint a pedagógusok teljes munkaidejének ötvenöt-hatvanöt százalékában tanórai és egyéb foglalkozások megtartása rendelhető el. A kötött munkaidő fennmaradó idejében pedig a pedagógusok a nevelés-oktatást előkészítő, nevelés-oktatással összefüggő egyéb feladatokat, tanulói felügyeletet, továbbá eseti helyettesítést látnak majd el.

www.edupress.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter