Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

MSZOSZ: tüntetés a társadalmi válság ellen

Az MTI becslése szerint mintegy háromezren, a szervezők szerint több ezren vettek részt szombaton a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) által szervezett demonstráción a Kossuth téren.

A tüntetésen a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint semmiféle rendbontás nem történt. A szervezők - tekintettel "az ország valamennyi régiójából érkező, nagy számú résztvevőre és az egységes fellépésre" - eredményesnek tartották a szombati szakszervezeti demonstrációt. A szakszervezetek a miharabbi érdemi tárgyalások megkezdését várják a kormánytól, és belátható időn belül nem terveznek sztrájkot. Az MTI által megkérdezett politológusok - Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet igazgatója és Lakner Zoltán - ugyanakkor úgy vélték: a demonstrációnak várhatóan nem lesz közvetlen hatása a Bajnai-kormány programjára, illetve annak konkrét intézkedéseire, ám a társadalmi tiltakozások sora később elbizonytalaníthatják a döntéseket támogató szocialista és liberális képviselőket.

A szombati megmozduláson a szakszervezeti vezetők petíciót nyújtottak át a politikusoknak a Parlament bejáratánál. A dokumentumot az MSZP, a Fidesz, a KDNP és a kormány képviselője vette át a három szakszervezeti vezetőtől, Pataky Pétertől, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének, Kuti Lászlótól, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek, valamint Borsik Jánostól, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnökétől vette át a petíciót. A petíció megfogalmazói és a rendezvényen felszólalók is igazságosabb teherelosztást és haladéktalan tárgyalásokat követeltek.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke egy emberibb világért, a válságkezelés terheinek értelmes, igazságos elosztása érdekében emelt szót. Úgy vélte: elkerülhető a gazdasági válságot követő társadalmi válság, ha a kormány meghallgatja és tárgyal az érdekképviseletekkel.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a természetbeni juttatások megadóztatását az eddig megkötött béralkukba történő megengedhetetlen beavatkozásnak tartotta. Úgy vélte, ezzel legalább 3 ezer munkahely kerülhet veszélybe. Bírálta a nyugdíjrendszer igazságtalanságát, és kritikával illette az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések kedvezményeinek megkurtítását is.

A közszféra nevében emelt szót Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke, aki szerint ez a szféra a kormány "pofozógépe", minden megszorítást ezen a területen kezdenek, amit visszautasítanak, csakúgy, mint a négynapos munkahét gondolatát.

Az egyórás demonstráció ideje alatt a környező utcákat lezárták. A tüntetés után Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta: pártja szerint a szakszervezeteknek nemcsak joguk, hanem kötelességük is védeni a munkavállalók érdekeit, és a munkahelyek megőrzéséért való küzdelemben egy oldalon áll velük. Szólt arról is, hogy az MSZP továbbra is nyitott a tárgyalások folytatására a szakszervezetekkel, és továbbra is elkötelezett abban, hogy a gazdasági válság hatása ellenére minél több kenyérkereső állást őrizzen meg.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk