Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

MSZP: van pénz a foglalkoztatás bővítésére, csak át kellene csoportosítani

Összesen 331 milliárd forintos költségvetési átcsoportosítást javasol az MSZP a gazdaság fejlesztésére és a munkahelyteremtés támogatására. Álságos, hogy a kormány forráshiányra panaszkodik - jelentette ki Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető szerdán sajtótájékoztatón ismertette javaslatcsomagjukat, amely 120 milliárd forinttal növelné a Start-munkaprogram, 47 milliárddal a szak- és felnőttképzés, 45 milliárddal a hazai innováció támogatását, egyenként több mint húszmilliárd forint többletet adna gazdaság- és területfejlesztésre, beruházásösztönzésre, turisztikai célokra, illetve további 30 milliárd forintot juttatna az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nek.

Az átcsoportosítás nagyobbik felét az MSZP a tartalékul szolgáló Országvédelmi Alap 170 milliárd forintos előirányzatából fedezné, de felhasználnák az ötvenmilliárd forintos kamatkockázati tartalékot és a fejezeti egyensúly-biztosítási tartalékokat is.

A szocialisták emellett elhalasztanák "az értelmetlen presztízsberuházásokat", illetve mindazokat, amelyek szerintük nem sürgősek, így az Országház előtti Kossuth Lajos tér történelmi rekonstrukcióját, a parlamenti látogatóközpont kialakítását, valamint elvennék a stadionfejlesztésre fordított összegeket. Felhasználnák a kommunikációs és tanácsadói feladatokra szánt pénzt is - jelezte Mesterházy Attila, példaként hozva a Médianéző Kft.-vel médiafigyelésre és -hatásvizsgálatra kötött szerződés alapján járó évi 360 millió forintot, valamint a Századvég-csoport havi 68 millió forintos megbízását. Szintén gazdaságfejlesztési célokra fordítanák a nemzeti konzultáció költségeit és számos protokollkiadást is.

Indoklásképpen a pártelnök elmondta: az ország legnagyobb problémája, hogy nő a munkanélküliség, nincsenek új munkahelyek, a gazdaság pedig recesszióba fordult. Szerinte álságos, hogy a kormány forráshiányra panaszkodik, miközben példáik azt bizonyítják, hogy lenne pénz az idei költségvetésben a foglalkoztatás bővítésére, beruházásösztönzésre és a gazdasági növekedés előmozdítására.

Kiemelte, hogy javaslatuk - amelyet csütörtökön nyújtanak be a parlamentnek - nem módosít a költségvetés egyenlegén és adóváltozásokkal sem jár.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk