Megjelent: 3 éve

Munkaerőhiány: nem lehet irigyelni a HR-eseket

Folyamatosan emelkedik a betöltetlen állások száma: a második negyedévben már 55 ezer posztra nem találtak embert a magyar munkaadók - írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. A lap rámutat: a statisztika nem tükrözi a valós helyzetet. Bajban vannak a cégek és a toborzók.

images

A 55 ezres üres álláshelyek száma háromezer fővel több, mint az első félévben. 2012-höz képest pedig valamivel több mint a duplájára növekedett az üres posztok száma. A betöltetlen álláshelyek többségét, közel 39 ezret a versenyszférában regisztráltak - írja a gazdasági portál.

Ugyanakkor a bejelentett üres álláshelyek száma nem feltétlenül tükrözi a munkaerőhiány valódi mértékét. A fejlesztési tárca által kezdeményezett tavalyi ágazati felmérés során például az derült ki, hogy 22 ezer betöltetlen informatikai álláshely volt betöltetlen Magyarországon, és ez a szám az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szerint azóta csak tovább növekedett. Még nagyobb a különbség a statisztika és a valóság között szálloda- és vendéglátószektorban, ahol a KSH-nál 1648 üres állás szerepel, miközben Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak nemrég több mint százezer főre becsülte a hiányzó munkaerőt.

A nagy eltérések oka valószínűleg az, hogy a cégek leginkább az egyszerű fizikai és betanított munkát igénylő állásokat jelentik be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak, valamint azokat, amelyekkel kapcsolatban valamilyen állami támogatást remélnek.

A TATA Consultancy Services szoftverfejlesztő úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a megfelelő jelöltek megtalálása hosszú időbe telik, mint korábban. Egy-egy jelöltnek egyszerre 3-5 álláspályázata is folyamatban van, és a jelöltek válogatnak a lehetőségek közül. Ezért a toborzók arra törekszenek, hogy a lehető legrövidebb idő teljen el a jelölttel való első kapcsolatfelvétel és az ajánlat között.

Világgazdaság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter