kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Munkanélküliség és foglalkoztatottság: mi áll a kedvező adatok mögött?

A nyári hónapokban 77 ezer fővel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban és a munkanélküliségi ráta 10,4 százalékra csökkent a KSH adatai szerint. A Portfolio.hu elemzése szerint a kedvező adatok mögött több több tényező húzódik meg, például a közfoglalkoztatás és az álláskeresési járadék folyósítási idejének csökkentése.

images

Idén június-augusztusban tovább folytatódott a foglalkoztatottak számának 25 hónapja tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva - emeli ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai kapcsán.

A minisztérium kifejti: a 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma az egyik legdinamikusabb bővülést mutatta az egy éves időhorizonton, a foglalkoztatottak létszáma 77 ezer fővel emelkedett az egy évvel ezelőtti 3 millió 836 ezerről 3 millió 914 ezer főre, így a foglalkoztatási ráta 51,1 százalékra nőtt, ami sokéves rekordnak felel meg és felette van a válság előtti szinteknek (2008 azonos időszaka).

A 15-64 éveseket tekintve a foglalkoztatottak száma az egy évvel ezelőtti 3 millió 804 ezerről 3 millió 878 ezerre, csaknem 74 ezer fővel bővült, 57,8 százalékra emelve a korcsoport foglalkoztatási rátáját.

A foglalkoztatás nemek szerinti alakulását tekintve az tapasztalható, hogy mindkét nem esetében javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakához képest 1,58 százalékponttal, 63,2 százalékra nőtt, míg a nők rátája 1,83 százalékpontos növekedést mutat, így 52,6 százalékos. A 15-64 éves férfi népességből 2 millió 82 ezren voltak foglalkoztatottak, csaknem 26 ezerrel többen, mint 2011 azonos időszakában, míg a nők esetében a foglalkoztatottak száma 1 millió 797 ezer főre bővült, 48,4 ezer fővel. További kedvező hír, hogy emelkedett a legjobb munkavállalási korú 25-54, illetve az idősebb 55-64 éves foglalkoztatottak száma és aránya is - olvasható az NGM közleményében.


Régóta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségA munkanélküliségi ráta 10,4 százalék volt a nyári hónapokban, ami 2009 év vége óta a legalacsonyabb érték, és 0,4 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A munkanélküliek június-augusztusi 456 ezer fős létszáma a 15-74 éves korosztályban az egy évvel korábbinál 1,5 százalékkal volt alacsonyabb.

A KSH adatai szerint a férfiak munkanélküliségi rátája az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 10,6 százalék maradt, a nőké 0,6 százalékponttal 10,2 százalékra csökkent.

A munkanélküliek 46,5 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,4 hónap volt.


Mi áll a kedvező adatok mögött?A Portfolio.hu az adatokat elemezve azt írja, hogy az inaktívak számának erősebb csökkenése mögött részben a kormányzati intézkedések állhatnak, például a rendszeres szociális segély évi 30 nap foglalkoztatási viszonyhoz kötése. A segélyben részesülőknek legalább 30 nap munkaviszonyt, képzésben való részvételt vagy ha ezek nem állnak fenn, akkor közfoglalkoztatási jogviszonyt kell felmutatniuk. A munkanélküli járadék 90 napra való csökkentése is érződik az elemzés szerint, az álláskeresőknek mindössze tíz százaléka részesül ebben az ellátásban. Ezért a lap azt valószínűsíti, hogy többen kerülnek a közfoglalkoztatás keretei közé.

Az elemzés szerint az, hogy a közfoglalkoztatás év eleji újraindulása óta az álláskeresők száma sem tud csökkenni, arra utal, hogy a foglalkoztatás bővülését különösen a korábban inaktívak (köz)foglalkoztatása adhatja.

A cikkben az olvasható, hogy bár nőtt a foglalkoztatottság és a válság előtti szinthez még nagyjából 60 ezer fő hiányzik, ugyanakkor megjegyzik, hogy a válság előtt nem volt tömeges közfoglalkoztatás, mint most.

KSH/Portfolio.hu/MTI
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felmérés: nem olyan elkötelezettek a dolgozók, mint a vezetők gondolják

A kutatásban megkérdezett dolgozók kevesebb mint fele számolt be arról, hogy teljes mértékben elkötelezett jelenlegi munkahelye mellett. Teljes cikk

Új képzési központot létesített a Siemens Energy Budapesten

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot... Teljes cikk

Vádat emeletek a férfi ellen, aki életveszélyesen bántalmazta alkalmazottját

A főügyészség indítványozta a börtönbüntetés kiszabását és a közügyektől való eltiltást. Teljes cikk