Megjelent: 7 éve

Munkavállalói jogaiért lázad egy közmunkás

"Sérelmezem, hogy közmunkásként hátrányos megkülönböztetésben részesülök a többi munkavállalóval szemben, pedig heti 40 órában, ugyanolyan keményen és hasznosan dolgozom, mint ők. A feleségemmel több gyermeket is nevelünk, és méltányolhatónak tartom azon igényemet, hogy a munkám rendes elvégzése mellett szeretnék ott lenni például a ballagásukon, esküvőjükön" - írja Musa István Alkotmánybírósághoz benyújtott panasza.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda segítségével elkészített beadvány azért készült el, mert a több gyermeket nevelő középkorú férfi a Munka törvénykönyvében garantált 37 szabadnapja helyett közfoglalkoztatottként csupán évi húsz napot vehet ki, és ezek közül egyetlen egyet sem kötelező a kérése alapján kiadni. A jogvédők szerint ez alaptörvény-ellenes.

2012 augusztusában például kisebb műtétjét megelőző orvosi vizsgálatra sem engedték el. Ezt szóban és írásban is sérelmbezte munkaadójánál, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél.

A cikk szerint a vajdácskai férfi azt is kifogásolta, hogy hőségriadó idején, minden településtől kilométerekre egy útépítésen dolgozva nem látták el őt és társait védőitallal. Reggel kaptak egy tízliteres kannában vizet, amely néhány óra alatt felforrósodott.

A panaszos a jogszabályi környezetet tartja alkotmányellenesnek, azt szeretné elérni, hogy az Alkotmánybíróság a közfoglalkoztatási törvényben semmisítse meg a szabadságokra vonatkozó jogszabályait (2011. évi CVI. törvény 2. § (4a.) bekezdését és a 2. § (5) bekezdés aj. pontját). A panaszt 2012 novemberében nyújtották be az Alkotmánybíróságnak, várják az eredményt - írja az Index.

Index
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter