Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 hónapja

Nagy-Britannia adócsökkentésekkel válaszol a háborúra és az inflációra

Adó- és illetékcsökkentéseket jelentett be Rishi Sunak brit pénzügyminiszter a gyorsuló infláció és az ukrajnai háborúból eredő negatív gazdasági hatások enyhítésére.

Sunak a londoni alsóházban tartott, gazdasági-költségvetési helyzetértékeléseket és előrejelzéseket is tartalmazó szokásos tavaszi beszámolójában közölte, hogy az üzemanyagok adója március 23-tól literenként 5 pennyvel (22,40 forinttal) csökken.

Hangsúlyozta: ez az eddigi legnagyobb üzemanyagadó-csökkentés a brit gazdaságtörténetben.

A brit statisztikai hivatal (ONS) néhány órával Sunak felszólalása előtt közölte, hogy februárban 6,2 százalékkal - harminc éve nem mért ütemben - emelkedett a tizenkét havi nagy-britanniai infláció, és ebben jelentős szerepük volt a rekord üzemanyagáraknak. Az ONS kimutatása szerint a motorbenzin februári kiskereskedelmi átlagára literenként átlagosan 1,476 font (661 forint) volt az egy évvel korábbi 1,202 font után. A dízelüzemanyag literje a múlt hónapban átlagosan 1,517 fontba (680 forintba) került.

Az üzemanyagokra kivetett adó csökkentése egy évig lesz érvényben, és az idén várhatóan 5 milliárd font (2240 milliárd forint) megtakarítást jelent a lakosságnak és az üzleti vállalkozásoknak.

Sunak bejelentette azt is, hogy júliustól a jelenlegi 9500 fontról 12 570 fontra (5,6 millió forintra) emelkedik az az éves kereseti határ, amely alatt a munkavállalóknak nem kell társadalombiztosítási hozzájárulást fizetniük.

Ez ugyanaz az éves jövedelmi összeg, amely alatt személyi jövedelemadót sem kell fizetni Nagy-Britanniában, vagyis e kereseti szintig júliustól sem társadalombiztosítási hozzájárulás, sem személyi jövedelemadó nem terheli a munkavállalói kereseteket.

Ez 30 millió ember számára összesen 6 milliárd font adócsökkentésnek felel meg - mondta Sunak, aki bejelentette azt is, hogy a parlament 2024-ig tartó mandátumának vége előtt a kormány a most érvényes 20 százalékról 19 százalékra csökkenti a személyi jövedelemadó alsó kulcsát.

A kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) szerint még nem lehet megítélni, hogy az ukrajnai háború milyen hatással lesz a brit gazdaságra, mivel a kilátásokat szokatlanul nagy bizonytalanságok terhelik.

A testület előzetes prognózisa ugyanakkor az idén 3,8 százalékos, jövőre 1,8 százalékos, az utána következő három évre 2,1, 1,8 és 1,7 százalékos növekedési ütemeket vár a brit gazdaságban.

 

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook