Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Nagy, közös tüntetésre készülnek a szakszervezetek

Biztos munkahelyeket, tisztes megélhetést, elérhető és működő közszolgáltatásokat követel május 1-jén a közös tüntetést szervező négy szakszervezeti szövetség.

images

A demonstráció alkalom lesz arra, hogy a szövetségek elmondják kritikájukat a gazdaságpolitikával és az ország irányításával kapcsolatban - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a konföderációk hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Közölte, az MSZOSZ, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerint növekszik a munkavállalók kiszolgáltatottsága, és az érdekképviseletek nem fogadják el az ezt erősítő intézkedéseket.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a munkavállalóknak számos olyan hátrányt kell elszenvedniük, amely rontja élethelyzetüket, bizonytalanná teszi a munkahelyeket. A szövetség elnöke a többi között a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadót, az adójóváírás kivezetését, valamint a társadalombiztosítási járulék emelését említette. Hozzátette: ami a július elsejétől hatályba lépő Munka törvénykönyvében változik, az hátrányos a munkavállalóknak, növeli kiszolgáltatottságukat és csökkenti keresetüket.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke egyebek mellett kitért arra: jelenleg nincs érdekegyeztetés, illetve ami van, azt nem lehet annak nevezni. Az érdekképviseletek szerint ezért szükséges, hogy a munkavállalók minél nagyobb tömegben kifejezzék elégedetlenségüket és megmutassák, hogy képesek közösen fellépni.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke közölte: a Munka törvénykönyve július elsejétől változik, de a hivatásos szolgálati viszonyban állók már január elsejétől, a közszolgálati törvény hatálya alatt állók pedig március elsejétől lényegesen rosszabb feltételek között dolgoznak, mint korábban.

Mint mondta, néhány, a SZEF által képviselt munkaterületről lényegesen kevesebben, illetve csak "illegalitásban" lesznek ott a demonstráción, az új munkajogi szabályok ugyanis lényegében megfosztják ezeket a munkavállalókat a részvétel lehetőségétől.

Varga László kitért arra is: a SZEF több jogszabály kapcsán az Alkotmánybírósághoz, valamint nemzetközi szervezetekhez fordul majd jogorvoslatért, ennek részleteiről később kíván beszélni.

Hangsúlyozottan szakszervezeti rendezvényről van szó, szakszervezeti zászlók alá várják a dolgozókat vidékről is - mondta Pataky Péter. Kérdésre válaszolva az MSZOSZ elnöke azt mondta: "sok ezres tömeget" várnak a demonstrációra. Úgy fogalmazott: mindenkit várnak, aki beáll a szakszervezeti zászlók alá, de egyéb zászlókat nem szeretnének a rendezvényen.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem lép fel közösen mind a hat szakszervezeti szövetség, Pataky Péter közölte: megkeresték a másik két konföderációt is (Liga Szakszervezetek, Munkástanácsok), de mindketten azt mondták, hogy más módon kívánnak ünnepelni.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Azzal gyanúsítják az ORFK egyik vezetőjét, hogy bántalmazta beosztottját

A vezérőrnagy panasszal élt a gyanúsítás ellen, a bántalmazott nő nyolc hónapja nem dolgozik. Teljes cikk

Kiemelkedő gázsit ígér a zenészeknek és háttérembereiknek a zeneipart segítő támogatás

Bejelentették a járvány miatt nehéz helyzetbe került magyar zeneipart segítő 5 milliárd forintos támogatást. Teljes cikk

Négy és félszer annyi robot dolgozik a magyar cégeknél, mint 8 évvel ezelőtt

Magyarország kilenc helyet lépett előre a robotizáltság terén. Teljes cikk