Nagy pofont kaphatnak a sztrájkolók "/>
Megjelent: 10 éve

Nagy pofont kaphatnak a sztrájkolók

Negyedik napja tart a BKV 14 szakszervezetének sztrájkja Budapesten, arról azonban még nincs döntés, hogy kárpótlásként mennyit fizetnek majd az érdekképviseletek a dolgozóknak.

Számokban nehezen mérhető, hogy a BKV-sztrájk az elmúlt három napban mennyi kárt okozott a cégeknek. A taxitársaságok minden bizonnyal jól jártak, hiszen a megrendelések száma a többszörösére ugrott, a kisebb boltok, bolthálózatok azonban inkább a forgalomkiesés miatt panaszkodtak az újságíróknak.

A BKV-nál kedd óta a dolgozók többsége nyilatkozott úgy, hogy nem veszi fel a munkát. Nekik ebben az esetben a szakszervezet biztosítja a napidíjat. A sztrájksegéllyel azonban nem biztos, hogy mindenki a pénzénél lesz.

Négy nap, 144 millió forint munkabér

Szerettük volna megtudni, hogy pontosan hányan sztrájkoltak az elmúlt napokban, de a BKV sajtóosztályának ezt az információt több mint 20 órája nem sikerült kiderítenie. Így az eddigi nyilatkozatokból próbáljuk meg kiszámolni, hogy mennyi pénzt buknak a munkavállalók.

Ha azt vesszük figyelembe, hogy az alkalmazottak havi nettó bére átlagosan 120 ezer forint, akkor naponta durván 6 ezer forint jut egy alkalmazottra.

A BKV csaknem 13 ezer főt foglalkoztat. A becslések szerint a dolgozóknak csaknem 50 százaléka nem veszi fel a munkát kedd óta, vagyis 6000 munkavállaló napi bére 36 millió forint. Ha péntek estig tart a sztrájk akkor a cég 144 millió forintot spórol ezen a héten. Ez az összeg viszont a szakszervezetek büdzséjét terhelheti.

Bár az érdekvédők azt mondják, van elég pénzük, a munkavállalók zöme azonban nem tudja, hogy meddig nyújtózkodhat a szakszervezete, a bizonytalanság pedig előbb-utóbb problémákat okozhat.
Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője egy eredménytelen tárgyalás után nyilatkozik.

Nemes Gábor, a sztrájk egyik szervezője az fn.hu-nak elismerte, hogy még nem tudják, mennyit fizetnek majd a dolgozóknak. Ezt azzal indokolta, hogy a 14 szakszervezet még egyeztet ebben a kérdésben.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Cirque du Soleil 3500 embert bocsátott el, és csődvédelmet kért

Közel egymilliárd dollárra rúg a világhírű Cirque du Soleil adóssága. A társulat 3500 embert bocsátott el, és csődvédelmet kért. Teljes cikk

Közel 300 millió forint versenyképesség-növelő támogatást kapott a Transintertop

Nyolcszáz milliós környei beruházásához nyert 282 millió forint versenyképesség-növelő támogatást a magyar árufuvarozási piac 10. legnagyobb... Teljes cikk

Ötven munkahelyet teremt Debrecenben a Sensirion

Debrecenben építi föl közép- és kelet-európai gyártóüzemét a svájci központú Sensirion - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium... Teljes cikk