Megjelent: 16 éve

Negyvenezerrel emelnék a kezdő tanárok bérét

A kormány tervei szerint jövő januártól korrigálják a pedagógusokra vonatkozó közalkalmazotti bértáblát, a kezdő tanárok fizetése akár havi negyvenezer forinttal emelkedhet. Erről Tatai-Tóth András, az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője beszélt.

images

Jelentősen emelni kell a pályakezdő pedagógusok bérét, mert az alacsony juttatások miatt a fiatal tanárokat elszippantja a versenyszféra - közölte a kormánypárti képviselő az Új tudás program kapcsán.

Kifejtette: az egyetemet végzett kezdő tanár bérét a jelenlegi táblázathoz képest havi negyvenezer forinttal emelnék fel. A már pályán lévő tanárok fizetését a tervek szerint hozzáigazítják a kezdőkéhez, azaz nem lesz olyan, régóta a pályán lévő pedagógus, aki kevesebbet fog keresni egy kezdő tanárnál.

Kérdésre válaszolva Tatai-Tóth András elmondta: a már az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat a kormányt és az oktatási minisztert hatalmazza fel a pedagógusbérek rendezésére; a változások várhatóan 2009. január 1-jétől lépnek hatályba.

A képviselő tájékoztatása szerint pótlékot kapnának a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, illetve az iskolaigazgatók is, mert nemcsak pedagógusnak mennek kevesen, hanem igazgatónak sem jelentkeznek sokan.

Tatai-Tóth András azt mondta, a béremelésnek egy évben 13-14 milliárd forint a költségvetési vonzata, és a pedagógusok egyharmadát, 40-45 ezer pedagógust érint. Az Új tudás program keretében a bér típusú kiadások 35-40 milliárd forintot tesznek ki jövőre.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek