Megjelent: 13 éve

Nehéz a katedráról a titkárnői székbe ülni

A közoktatásban dolgozók nehéz heteket, hónapokat élnek át. Az iskolaösszevonások, a csökkenő költségvetési támogatás, a kötelező óraszámemelés következtében több ezren veszítik el állásukat és új pálya felé kénytelenek orientálódni. A versenyszféra hasonló bért, de alacsonyabb presztízsű munkát kínál a pályamódosító tanároknak.

Pontos adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, mennyi tanár kap felmondólevelet a következő hónapokban. A pedagógus érdekvédők a következő két évben 10-15 ezer tanár elbocsátásával számolnak, csupán a fővárosban 19 intézményt zárnak be, többet pedig összevonnak. Debrecenben 104 tanár veszíti el állását a közoktatási törvény kötelező óraszám-emelésre vonatkozó passzusa miatt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete 100 ezer aláírást gyűjtött össze azért, hogy az Országggyűlés újra tárgyalja a kötelező óraszámemelést. Ám ha az Országos Választási Bizottság hitelesíti is az aláírásokat, nem valószínű, hogy a kormánypárti többség másképp szavaz.

"A jövőben várhatóan 15 ezer oktatói státusz szűnik meg, ugyanakkor biztosat nem tudunk arról, hogy a reformok következményeként ténylegesen hány dolgozó válik munkanélkülivé" - mondja Varga László. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ennek oka, hogy több oktatói státusz eddig is betöltetlen volt, illetve a nyugdíjkorhatárt elérő tanárok nyugdíjba vonulnak.

Iskoláról iskolára
Legalább három pedagógus távozik az egy évig még telephelyként működő Batthyány-Strattman László Szakképző Iskola és Gimnáziumból a változtatások miatt. Közülük egy fő volt nyugdíjas, ketten pedig a Prémium évek programba bekapcsolódva hagyják el állásukat. Fölk Zsuzsanna igazgatónő azonban hozzáteszi, ez még nem a végleges szám. "Nem tudjuk, mi lesz azokkal, akiknek augusztus 31-én lejár a határozott idejű szerződése" - mondja. Hasonló számú leépítésről tájékoztatott a befogadó iskolaként tovább működő Szily Kálmán Műszaki Középiskola igazgatónője is. Márkusné Gábor Ildikó elmondta: az utóbbi hetekben 3 - a nyugdíjkorhatárt már elérő pedagógustól - váltak meg.

Vannak viszont iskolák, ahol nagyobb a vérveszteség. A bezárásra ítélt intézményeknél korra való tekintet nélkül mindenkinek mennie kell. "Iskolánk szeptemberben zárja be kapuját, és ennek eredményeként 18 tanár marad állás nélkül. Közülük egy ember tölti be a nyugdíjkorhatárt hamarosan, a többiek helyzete kilátástalan" - számol be Novák Lászlóné a Zala megyei letenyei Általános Iskola Diákotthon és Gyermekotthon igazgatónője.

"A két-három diplomával rendelkező gyógypedagógusainknak a környéken nincs lehetőségük elhelyezkedni, mindenhol leépítések zajlanak. Bár végkielégítést mindenki kap, ugyanakkor az iskola jogutód nélküli megszűnése miatt a felmentési idő - és az azzal járó pénz - egyiküknek sem jár. Ez egy 20 éve tanító oktatónak bruttó 2 millió forintos kiesést jelent. Iskolánkban a tanárok nagy része már több évvel átlépte ezt az időhatárt" - teszi hozzá az igazgatónő.

Az állásukat vesztő pedagógusok egyelőre a közalkalmazottak átképzésére fenntartott 300 ezer forintos keretre pályázhatnak. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól megtudtuk, már elkészült a tanárok jövőbeni elhelyezkedését elősegítő program, amely várhatóan a napokban kerül a szakmai szervezetek elé. Erről részleteket még nem kívántak elárulni.

Átképzési program
Június 30-ig pályázhatnak az elbocsátott közalkalmazottak - így többek között a pedagógusok is - átképzési programokra fejenként 300 ezer forintos keretben a területi munkaügyi központoknál. Az érdekvédők a pályázatíró és projektmenedzseri, a nyelvi és az informatikai képzéseket ajánlják. A Pedagógusok Szakszervezete próbálja elérni, hogy a pedagógusok még szeptemberben is pályázhassanak a keretre, mivel sok tanár elbocsátása csak később dől el.

Ügyfélszolgálat és adminisztrációMit tehetnek a tanárok az elbocsátás után? Akinek gyorsan fizetésre van szüksége, a versenyszférában próbálhat meg munkaadót keresni. A HR és a tréneri munka nem áll messze a tanári pályától, igaz, minimális szakképzettség nélkül nehéz álláshoz jutni. "Egy informatika-tanár például megpályázhat különböző informatikai kiszolgálói -help desk - pozíciókat, az értékesítői, állásokra pedig diplomától függetlenül várják a jelölteket a cégek" - avatott be Balázsy Krisztina, a Grafton személyzeti tanácsója.

Ha ez nem sikerül, jönnek az alacsonyabb presztízsű munkakörök - ügyfélszolgálat, adminisztráció. Mindehhez azonban legalább középfokon kell beszélniük egy idegen nyelven.

Hasonló összegeket kínál a versenyszféra
A vezető tanácsadó szerint a tanárok esetében nem is a lehetőségek számával van a probléma, hanem maga a váltás jelenti a nehézséget. A tábla mellől nem könnyű egy irodába átülni és tanítás helyett egy vezető asszisztenseként tevékenykedni. Aki ezt az akadályt leküzdi, és beszél egy idegen nyelvet, annak lesznek lehetőségei a versenyszférában. Ahol egyébként a tanári átlagfizetésekhez hasonló összegeket kereshetnek meg. 2006-ban egy középiskolai tanár fizetés átlagosan bruttó 221 ezer forint volt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. A versenyszféra által kínált induló fizetések szintén átlagosan bruttó 200-220 forint.

Oroszi Babett

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Levonhatják a cigi- és kávészünetet a fizetésből

Egy spanyol bíróság döntése alaposan felbolygatta a kedélyeket, ugyanis a bíróság egy portugál olajcég (GALP) javára ítélt a szakszervezettel... Teljes cikk

Börtönbe kerül a férfi, aki bosszúból bombariadót csinált volt munkahelyén

Közveszéllyel fenyegetés és kiskorú veszélyeztetése miatt kerül börtönbe a férfi, aki volt munkaadóját akarta megbüntetni. Teljes cikk

Megnyílt a budapesti repülőtér első vállalati várója

A Tungsram üzleti partnerei számára nyílt meg a Budapest Airport területén az első magyar vállalati reptéri váró. Teljes cikk