Megjelent: 5 éve

Nem azok kerültek be a közfoglalkoztatási programokba, akiknek szólt

Gond volt a tavaly téli közfoglalkoztatási képzések tananyagával, személyi és tárgyi feltételekkel, pénzügyi kerettel, a résztvevők kiválasztásával is az alapjogi ombudsman vizsgálata szerint, derül ki a Magyar Nemzetből.

images

images

Székely László, alapjogi ombudsman azután indított vizsgálatot, hogy a téli közfoglalkoztatással összefüggésben az ország minden területéről számos panasz érkezett hivatalához - írja a Magyar Nemzet.

Az alapjogi ombudsman megjegyezte: több panaszos szerint jellemzően nem a leginkább rászoruló álláskeresők kerülnek be a közfoglalkoztatási programokba. Nincs olyan eljárási rend, amely biztosítaná, hogy a munkaügyi kirendeltségek a jogszabályban foglalt prioritási szempontokat figyelembe véve válasszák ki a programok résztvevőit, és ez sérti a jogbiztonság követelményét - állapította meg.

Az ombudsman felkérte a belügyminisztert, hogy a jövőben minden esetben biztosítsa a program megtervezéséhez és az arra való felkészüléshez szükséges időtartamot, és már a képzések tervezésekor, előzetesen mérje fel a helyi munkaerő-piaci igényeket. A képzéseket már ezek figyelembevételével, a közfoglalkoztatottak mielőbbi elhelyezkedését segítő, megfelelő szakmaisággal kidolgozott tananyagok alapján szervezzék meg.

A biztos szerint fel kell hívnia a belügyminiszternek a munkaügyi központok igazgatóinak figyelmét, hogy a programokra történő kiválasztáskor elsődlegesen a rászorult álláskeresők érdekeit vegyék figyelembe a közfoglalkoztatók kívánalmai helyett. Az ombudsman a munkaügyi szakigazgatási szervek ellenőrzési feladatellátásának erősítését és az ehhez szüskéges anyagi és emberi erőforrások biztosítását is kéri.

Magyar Nemzet
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter