kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Nem elég ügyfélbarát a közigazgatás

Módosítják a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló törvényt. Az indok: még mindig nem eléggé ügyfélbarát a közigazgatás.

Az eljárások lerövidítését egyebek mellett az ügyfélként szereplő társadalmi szervezetek kötelező képviselő választásával, a végrehajtás elleni fellebbezés megszüntetésével kívánja megoldani a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló törvény (Ket) módosítási javaslata, amely az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján olvasható.

A 2005 novemberétől hatályos Ket-ről eléggé lesújtó véleményt mond a módosító javaslat bevezetője: az ügyintézés nem vált számottevően gyorsabbá, az ügyfelek terhei nem csökkentek érezhetően, és továbbra sem valósult meg az ügyfélközpontú, ügyfélbarát szolgáltató közigazgatás. A módosítás célja az ügyfelek terheinek csökkentése is, mivel ez már ma is komoly gazdasági versenyhátrányt jelent Magyarországnak.

A változás lényeges eleme az, hogy a hatóság az ügyféltől nem kérhet olyan adatot, amellyel az állam rendelkezik, illetve olyan tény igazolását, amelyet állami hatóság ismer. Ilyen például a jelzálog, a cégkivonat, vagy pedig egy épület használatbavételi engedélye.

A jelenlegi szabályozás 30 napos ügyintézési határidőt, ezen belül pedig néhány napos részhatáridőket ír elő. Ezek a rövid határidők eleve betarthatatlanok, például egy pénteken érkező, 3 napos határidővel elintézendő ügy ritkán készül el hétfőn. Ezt úgy oldja meg a javaslat, hogy a napban számított határidők helyett munkanappal számol. Így lesz például a 30 napos határidőből 22 munkanapos határidő.

Jelenleg az államháztartási törvény írja elő azt, hogy az ügyintézési határidő túllépése esetén visszajár az illeték. A javaslat átveszi ezt a szabályt, amely egyúttal kikerül az államháztartási törvényből.

A Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán ügyfélnek kell elfogadni a közigazgatási ügyekben a társadalmi és érdekképviseleti szervezeteket. A gyakorlatban ez - az alkotmányból levezett lehetőség - viszont gyakran sérti a gyors eljáráshoz való jogot. A javaslat ezt a kettősséget úgy oldja fel, hogy ha több mint öt szervezet vesz részt ügyfélként az eljárásban, akkor nekik kötelező lesz képviselőt választaniuk. Ha ezt elmulasztják, akkor a hatóság jelöli ki a képviselőjüket. A másik javaslat pedig úgy szól, hogy a társadalmi- és érdekképviseleti szervezetek csak akkor vehetnek részt a másodfokú eljárásban, ha az első fokúban is ügyfelek voltak. Így nem lehet elhúzni az időt a fellebbezés során.

Jelenleg a közigazgatási határozatok végrehajtását - különféle kifogásokkal - el lehet húzni. Ez megszűnik a jövőben, mivel a hatóság végrehajtást elrendelő döntése ellen nem lehet majd jogorvoslattal élni.

A közigazgatási hatósági eljárás ügyintézési határideje a jelenlegi 30 napról 10 munkanapra csökken, de csak 2014-től, a hatóságok pedig 2011-től elektronikusan kötelesek kommunikálni egymással. A módosítás legtöbb szabálya azonban várhatóan már a jövő év második felében hatályba lép.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek