Megjelent: 7 éve

Nem halad a gazdagok sarcolása

Úgy tudni, év elején átalakul az áfa-rendszer. A Heti Válasz szerint csökkenhet a sertéshús adóterhe, és létrejöhet egy új, 30-35 százalékos kulcs is. A luxusadónak becézett áfakulcs bevezetése nehézkes lehet.

A lap úgy tudja, nem vezetik be a tervezett ötkulcsos áfarendszert, viszont elképzelhető, hogy az alapvető élelmiszerek, mint a sertés és baromfihús jelenleg 27 százalékos áfája csökkenhet. Jelenleg is kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs alá esnek a tej és tejtermékek, valamint a gabona, liszt, keményítő, valamint tej felhasználásával készült élelmiszerek. Az említett húsok áfájáról az a hír járja, hogy akár öt százalékosra is csökkenhet.

A Magyarországon érvényben lévő 27 százalékos áfakulcs az EU által engedélyezett legmagasabb forgalmi adókulcs.

Terveznek egy 35 százalékos kulcsot is, amely az olyan luxustermékekre vonatkozna, mint az aranyáru, szőrme és nagy értékű autók.

A Heti Válasz információi szerint Magyarországon tízezer dollármilliomos él, vagyis olyan ember, akinek a vagyona meghaladja a 220-230 millió forintot. Az ő megadóztatásuk inkább szimbolikus értékű, nagy bevételek nem remélhetőek belőle. Állítólag a spórolás egyébként is jellemzője a rétegnek, vagyonkezelőik minden eszközt felhasználnak az adóterhek elkerülésére.

A gazdagok megcélzását nehezíti, hogy a luxustermékek nagy részét a középosztály is fogyasztja. Például az drága és olcsó illatszerek, parfümök, bőráruk között hogyan tehet különbséget az adórendszer? A drága autók tűnnek a legkézenfekvőbb célpontnak, ám már most külföldi rendszámmal futnak a magyar milliomosok autói.

Heti Válasz
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter