Megjelent: 6 éve

Nem halad a gazdagok sarcolása

Úgy tudni, év elején átalakul az áfa-rendszer. A Heti Válasz szerint csökkenhet a sertéshús adóterhe, és létrejöhet egy új, 30-35 százalékos kulcs is. A luxusadónak becézett áfakulcs bevezetése nehézkes lehet.

A lap úgy tudja, nem vezetik be a tervezett ötkulcsos áfarendszert, viszont elképzelhető, hogy az alapvető élelmiszerek, mint a sertés és baromfihús jelenleg 27 százalékos áfája csökkenhet. Jelenleg is kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs alá esnek a tej és tejtermékek, valamint a gabona, liszt, keményítő, valamint tej felhasználásával készült élelmiszerek. Az említett húsok áfájáról az a hír járja, hogy akár öt százalékosra is csökkenhet.

A Magyarországon érvényben lévő 27 százalékos áfakulcs az EU által engedélyezett legmagasabb forgalmi adókulcs.

Terveznek egy 35 százalékos kulcsot is, amely az olyan luxustermékekre vonatkozna, mint az aranyáru, szőrme és nagy értékű autók.

A Heti Válasz információi szerint Magyarországon tízezer dollármilliomos él, vagyis olyan ember, akinek a vagyona meghaladja a 220-230 millió forintot. Az ő megadóztatásuk inkább szimbolikus értékű, nagy bevételek nem remélhetőek belőle. Állítólag a spórolás egyébként is jellemzője a rétegnek, vagyonkezelőik minden eszközt felhasználnak az adóterhek elkerülésére.

A gazdagok megcélzását nehezíti, hogy a luxustermékek nagy részét a középosztály is fogyasztja. Például az drága és olcsó illatszerek, parfümök, bőráruk között hogyan tehet különbséget az adórendszer? A drága autók tűnnek a legkézenfekvőbb célpontnak, ám már most külföldi rendszámmal futnak a magyar milliomosok autói.

Heti Válasz
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter