Megjelent: 8 éve

Nem hatotta meg a kormányt a tüntetéshullám - íme a költségvetés

Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést. Sajtóhírek szerint a 2015-ös büdzsében maradt a fizetős M0-ás és a magánnyugdíj-államosítás is. A kormány spórol a szociális támogatásokon, korhatár előtti nyugdíjasokon, miközben több pénzt szán sportra, közmunkára.

images

Az Országgyűlés hétfő késő délután 131 igen szavazattal, 62 nem ellenében elfogadta a 2015-ös költségvetést.


Több sport és közmunkaA most elfogadott költségvetés többek között olyan elemeket tartalmaz, mint

- Bújtatott adóemelések
- A növekedési kilátások egyszeri tételekkel való felpumpálása
- A szociális támogatások szűkítése
- A megmaradt magánnyugdíj-pénztári vagyonok államosítása
- Néhány Budapest környéki bevezető út és a körgyűrű egyes szakaszainak fizetőssé tétele - írta az Index.

A Világgazdaság összeállításában kiemelte, jövőre 87 milliárd forinttal többet költenek közfoglalkoztatásra, mint idén. Ráadásul ezzel párhuzamosan 33 milliárddal csökkentik a szociális kiadások keretét. Összességében közel 20 milliárd forinttal jut kevesebb családi pótlékra, gyes-re is az ideihez képest. A legnagyobb megtakarítást azonban a korhatár előtti nyugdíjasoknál éri el a kormány: a rendszer szigorításával. csak jövőre több, mint 30 milliárdot spórol az ideihez képest - írja a lap.

A sportra (fejlesztésere) 25 százalékkal többet költenek jövőre, mint idén. A 122 milliárdos keret áll rendelkezésre.


Így látja a kormányVarga Mihály nemzetgazdasági miniszter csak a pozitívumokat emelte ki a jövő évi költségvetésből.

Varga Mihály kiemelte: amellett, hogy a kormány három legfontosabb céljának - családok megerősítése, munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés - elérését segíti a törvény, a devizahitelek kivezetésével és a bankok elszámoltatásával "egy régóta húzódó problémát is orvosol", és megőrzi az eddig elért eredményeket.

Varga Mihály kiemelte: a kormány az idei évre várt 3,2 százalékos gazdasági növekedés után 2015-re, konzervatív becsléssel 2,5 százalékos növekedést vár, emellett 2,4 százalékos európai uniós módszertan szerinti hiánnyal és a stabilitási törvény szerinti 75,4 százalékos jövő év végi GDP-arányos államadóssággal számol.

Kiemelte: a jövő évi költségvetés megőrzi a kormányzás eddig elért eredményeit, így jövőre is családi adórendszerben történik majd az adózás, ezzel 240 milliárd forint marad a családoknál.

"Megőrizzük a rezsicsökkentés eredményét is, eddig 20-25 százalékkal, jövőre az ideihez képest további mintegy 30 milliárd forinttal mérséklődnek majd a háztartások rezsiterhei" - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály rámutatott: a devizahitelek kivezetése révén, a forintosítást követően a háztartások törlesztőrészletei is csökkennek, a bankoknak vissza kell fizetniük azt a mintegy 1100 milliárd forintot, amelyet tisztességtelenül vettek el a lakosságtól.

A miniszter kiemelte: megszületett a fair bankokról és a forintosításról szóló törvény, ezáltal több pénz marad a családoknál, a háztartások fogyasztása jövőre 2,6 százalékkal nő majd.

Varga Mihály kiemelte: 2015-ben is a család kap elsőbbséget, 2016-tól pedig négy év alatt fokozatosan a kétszeresére emeli a kormányzat a két gyermeket nevelő szülők kedvezményét, gyermekenként 10 ezer forintról 20 ezer forintra. Hozzátette: a kabinet az első házasságkötést két éven át havi 5 ezer forintos, azaz évi 60 ezer forint összegű adócsökkentéssel támogatja.


Marad a gyed-extraA miniszter elmondta: marad a gyed-extra, mert bebizonyította, hogy ösztönzi a gyermekvállalást és a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatását.

Varga Mihály kiemelte: 2015-ben elindul a családi otthonteremtési kedvezmény, 2015 július elsejétől 500 ezertől 3,2 millió forintig vehető majd igénybe támogatás, ezt nemcsak új lakás vásárlására, építésére, hanem használt lakás vásárlására, meglévő lakás bővítésére is fel lehet használni.

Kiemelte: jövőre a kormány még több embernek biztosítja majd a közmunka lehetőségét, erre 35 milliárd forinttal többet, 270 milliárd forintot fordít a kormány. Emellett folytatódnak a foglalkoztatást ösztönző programok is, így a munkahelyvédelmi akció is. Jövőre már a kisgyermekes szülők részmunkaidős foglalkoztatása után is növekvő mértékű adókedvezmény jár - mondta Varga Mihály.


Folytatódnak a béremelésekA nemzetgazdasági miniszter kiemelte: folytatódnak a béremelések, a fegyveres és a rendvédelmi dolgozók béremelésére 44 milliárd forintot szán 2015-ben a büdzsé, a pedagógusbérek további növelésére 39 milliárd forintot irányoz elő a jövő évi költségvetés. Jövőre elindul a fegyveres és rendvédelmi életpálya-modell, ezekben az ágazatokban 2015 júliusától 30 százalékos béremelés lesz, ezt követően évente 5 százalékkal nőnek a bérek, úgy, hogy a 2019-re az emelés eléri az 50 százalékot.

Varga Mihály elmondta: 2015-ben folytatódik a pedagógus-béremelés, amelyre megvan a fedezet a költségvetésben, és minden eddiginél több gyermek jut ingyenesen tankönyvhöz.

Jövőre az egészségügy is több pénzhez jut, kiemelt cél lesz a háziorvosi rendszer megerősítése - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szólt arról is, hogy folytatódik a "Nők 40" program, ez lehetővé teszi, hogy a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba mehessenek, eddig 135 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára kiemelte: az Országgyűlés egy stabil költségvetést fogadott el, olyat, amely úgy teszi lehetővé a béremeléseket, és a családok megerősítését, hogy az államháztartás hiánya és az államadósság 2015-ben is mérséklődhet.


Megmarad az alapítványi tanárok száz százalékos bértámogatásaBanai Péter Benő kifejtette, hogy a költségvetési törvényjavaslat beterjesztése után többek között olyan módosításokat is megfogalmaztak a képviselők, amelyek összhangban vannak a kormány eddigi, sikeres gazdaságpolitikájával. Ezek között említette, hogy a magyarországi, elsősorban hazai piacra termelő vállalkozások megerősítésére 3 milliárd forint plusz forrást különítettek el, valamint hogy jövőre is megmarad a civil és alapítványi tanárok száz százalékos bértámogatása.

Kitért arra is, hogy az elfogadott törvény az eredeti javaslathoz képest 13 milliárd forinttal növelte meg a segélyezési célú kiadásokat. Jövőre átalakul a segélyezési, szociális ellátási rendszer: változik az állam és a helyi önkormányzatok feladata, ugyanakkor továbbra is mindenkiről gondoskodik az állam - emelte ki Banai Péter Benő.

MTI/Index/Világgazdaság
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Itt vannak az új Vállalkozó start II. program részletei!

Maximum 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a vállalkozó kedvűek az új Vállalkozói start II. program keretében. Ebből 3... Teljes cikk

Ingyenes online pályaorientációs felület segíti a továbbtanulást

Ingyenes, mindenki számára hozzáférhető pályaorientációs digitális felülettel segíti a továbbtanulás előtt álló fiatalokat a kormány - hívta... Teljes cikk

Meghirdették az idei családbarát munkahely pályázatot

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkársága 13. alkalommal hirdet pályázatot családbarát munkahelyek kialakítására. Teljes cikk