Megjelent: 12 éve

Nem késlekedhet tovább a nyudíjreform

Nem halogatható tovább a nyugdíjreform, az aktív korú rokkantak száma ugyanis eléri az 500 ezer főt, amiből csupán 8-9 százalék vállal munkát, szemben az Európai Unió 30 százalék körüli átlagával - mondta Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

A változást sürgető szavak a Pénzügykutató Zrt. "Nyugdíjreform: maradás vagy változás" című konferenciáján hangzottak el, ahol Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának fideszes elnöke is hasonlóképpen vélekedett, bár ő a rokkant- és a nyugdíjellátás különválasztását is szükségesnek nevezte.

A miniszter elmondása alapján a rendszer átalakításának már tavaly nekilátott a kormány, s továbbra is azon vannak, hogy a reform minél előbb befejeződjön. A felszólalók továbbá egyetértettek abban, hogy át kell alakítani a második pillérre, vagyis a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó szabályokat, az 1997-es keretek között ugyanis működésük komoly költséggel jár az állami nyugdíj-finanszírozás számára.

Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója szerint viszont ezzel nem kell különösebben foglalkozni, a pénztárak hozama ugyanis a gazdaság és a tőkepiac általános helyzete miatt nem nevezhető kimagaslónak. Rámutatott továbbá arra, hogy a kisebb, parametrikus átalakítások mellett a mélyreható, paradigmatikus változtatások sem halogathatók tovább, és megújításra szorul az első pillér, vagyis az állami nyugdíjellátás rendszere is - írja a Világgazdaság.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter