Megjelent: 5 éve

Nem lesz nyugdíj a kivándorlás miatt?

Ha így folytatódik a kivándorlás, akkor a nyugdíjrendszer a jelenlegi állapotában sokkal rövidebb időn belül válik fenntarthatatlanná, mint korábban számíthattunk rá - írja Farkas András, a Nyugdijguru.hu alapítója a VG.hu-n megjelenő anyagában.

Minden tizedik magyar fontolgatja a végleges külföldre költözés lehetőségét. A magyarok 13 százaléka egy évnél tovább maradna külföldön, az ingázással pedig a magyarok 11 százaléka kacérkodik. A kivándorolni szándékozó magyarok aránya a mindenkor mért legmagasabb értéket érte el áprilisában a Tárki felmérése szerint.

A Nyugdijguru.hu alapítója azt írja a Világgazdaságban megjelent cikkében, ez a másfél milliósnál is nagyobb tömeg csak növelné a rendszerváltást követően már jelenleg is tartósan idegenben dolgozó magyarok közel félmilliósra becsült létszámát és a nyugati határ mentén ingázók hatvan és százezer fő közötti számát.

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága alapvetően négy tényezőtől függ: hányan fizetnek és mennyi nyugdíjjárulékot, illetve az ebből befolyó összeget hány nyugdíjas között és milyen nyugdíjígérvény szerint kell felosztani.

A külföldön dolgozó a fogadó országban fizeti a nyugdíjjárulékot. Ennek az a kedvezőtlen hatása, hogy a kieső bevétel mindvégig csökkenti az aktuális hazai nyugdíjak fedezetét.

A nyugdíjkassza bevételkiesésének mértéke ilyen hatalmas létszámú külföldi munkavégző esetén riasztó méreteket ölt Farkas András számításai szerint. Ha a tendencia folytatódik, akkor a nyugdíjrendszer a jelenlegi állapotában sokkal rövidebb időn belül válik fenntarthatatlanná, mint korábban (a demográfiai és hazai foglalkoztatási tényezők következtében) számíthattunk rá.

A külföldön dolgozók azonban haza is utalnak pénzt, nem is keveset.
Az itthon maradt családtagoknak nem kell mást tenniük, mint spórolni a nyugdíjas évekre - írja Farkas András, a Nyugdijguru.hu alapírója.

Világgazdaság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk