kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Nem lesz nyugdíj a kivándorlás miatt?

Ha így folytatódik a kivándorlás, akkor a nyugdíjrendszer a jelenlegi állapotában sokkal rövidebb időn belül válik fenntarthatatlanná, mint korábban számíthattunk rá - írja Farkas András, a Nyugdijguru.hu alapítója a VG.hu-n megjelenő anyagában.

Minden tizedik magyar fontolgatja a végleges külföldre költözés lehetőségét. A magyarok 13 százaléka egy évnél tovább maradna külföldön, az ingázással pedig a magyarok 11 százaléka kacérkodik. A kivándorolni szándékozó magyarok aránya a mindenkor mért legmagasabb értéket érte el áprilisában a Tárki felmérése szerint.

A Nyugdijguru.hu alapítója azt írja a Világgazdaságban megjelent cikkében, ez a másfél milliósnál is nagyobb tömeg csak növelné a rendszerváltást követően már jelenleg is tartósan idegenben dolgozó magyarok közel félmilliósra becsült létszámát és a nyugati határ mentén ingázók hatvan és százezer fő közötti számát.

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága alapvetően négy tényezőtől függ: hányan fizetnek és mennyi nyugdíjjárulékot, illetve az ebből befolyó összeget hány nyugdíjas között és milyen nyugdíjígérvény szerint kell felosztani.

A külföldön dolgozó a fogadó országban fizeti a nyugdíjjárulékot. Ennek az a kedvezőtlen hatása, hogy a kieső bevétel mindvégig csökkenti az aktuális hazai nyugdíjak fedezetét.

A nyugdíjkassza bevételkiesésének mértéke ilyen hatalmas létszámú külföldi munkavégző esetén riasztó méreteket ölt Farkas András számításai szerint. Ha a tendencia folytatódik, akkor a nyugdíjrendszer a jelenlegi állapotában sokkal rövidebb időn belül válik fenntarthatatlanná, mint korábban (a demográfiai és hazai foglalkoztatási tényezők következtében) számíthattunk rá.

A külföldön dolgozók azonban haza is utalnak pénzt, nem is keveset.
Az itthon maradt családtagoknak nem kell mást tenniük, mint spórolni a nyugdíjas évekre - írja Farkas András, a Nyugdijguru.hu alapírója.

Világgazdaság
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megérkeztek a KSH adatai: 354 500 forint volt a nettó kereset mediánértéke

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 414 300 forint volt. Teljes cikk

Továbbra is kevés nő dolgozik a STEM szakmákban

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az... Teljes cikk

A munkaidőnk mindössze 5 százalékát töltjük kommunikációval

Egy átlagos munkanapon, munkaidőnk mindösszesen 5 százalékát - 24 percet fordítunk kommunikációra, azaz valós, emberi kapcsolatra épülő... Teljes cikk