Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Nem lesz számszerű országos bérajánlás

Akár már a jövő héten megszülethet a megállapodás az országos bérajánlásról; a munkaadói és a munkavállalói oldal, valamint a kormány kedden egyeztetett az ügyben, és az MTI által megkérdezett érdekképviseleti vezetők értékelése szerint ismét egy lépéssel közelebb kerültek a megegyezéshez. A megállapodásban várhatóan nem szerepel majd számszerűsítve a bérajánlás.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keddi üléséről beszámolva kiemelte: ismét közeledtek az álláspontok a tárgyaláson, és reményeik szerint jövő kedden a megállapodás is megszülethet.

A LIGA elnöksége még áprilisban sztrájkbizottsággá alakult, hogy összefogja a 2013-as bérajánlás megszületéséért eddig tett erőfeszítéseket, és további nyomatékot adjon a tárgyalások folytatásának. A szakszervezeti tömörülés május 15-ét jelölte meg határidőnek a megállapodásra, és folyamatosan felmérte a sztrájkhajlandóságot tagszervezeteinél.

Gaskó István kedden jelezte, hogy a sztrájkbizottság a megállapodás aláírásáig fennmarad. A tárgyalásokról kifejtette: a felek egyetértettek abban, hogy legalább az infláció mértékű éves béremelésre van szükség 2013-ban; az inflációnál pedig a Brüsszelnek a kormány által benyújtott konvergenciaprogramban szereplő 3,1 százalékos idei inflációs célt veszik figyelembe.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint is előrelépés történt a keddi tárgyalásokon, és immár "van realitása" egy bérmegállapodásnak.

Hangsúlyozta, hogy a 2013. évi béremelést a vállalkozások verseny- és költségviselő képességét, valamint vállalati szintű eredményességét figyelembe véve kell végrehajtani. Emellett azt javasolják a cégeknek, hogy a béralkuknál legyenek tekintettel arra is, hogy a bérek emelése nem vezethet munkahelyek megszűnéséhez.

Dávid Ferenc szerint bár a megállapodásban várhatóan nem szerepel konkrét szám a béremelés mértékére vonatkozóan, az adott munkahelyen könnyen számszerűsíteni tudják majd az ajánlást. Ő is úgy vélte, hogy jövő kedden már megszülethet a megállapodás.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Karácsony Gergely is megszólalt a lehetséges BKV-sztrájk kapcsán

A főpolgármester szerint a 15 százalékos béremelést nem fogják tudni megadni a BKV-dolgozóknak, de szerinte nem lesz sztrájk. Teljes cikk

Több az egyéni vállalkozó, mint a cég

A legtöbb egyéni vállalkozás tanácsadásban, építőiparban, kereskedelemben érdekelt. Teljes cikk

A béremelések mellett leépítést is végrehajt a Tesco Magyarországon

Emelkednek a bérek a Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél, de közben többtucatnyi dolgozótól válnak meg. Teljes cikk