Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Nem világították át a Political Capital munkatársait

A Political Capital (PC) politikai elemző és tanácsadó cég 2010 előtt úgy dolgozott a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, hogy munkatársaikat nem világították át, azaz nem rendelkeztek biztonsági tanúsítvánnyal - írta a PestiSrácok.hu a Belügyminisztériumnak a portál kérdéseire érkezett válaszára hivatkozva.

A PestiSrácok.hu keddi cikkében felidézte: a PC 2010 előtt több tanácsadói szerződést kötött a szocialista-szabad demokrata kormány intézményeivel. Ezek közül a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) 2009-ben kötött szerződéssel kapcsolatban kiemelték: az összesen 190 millió forintos megrendelésben a PC a többi között vállalta, hogy a magyarországi szélsőjobboldal internetes megjelenéséről készít elemzéseket az NBH-nak. Akkor a parlamenti eseti bizottság jelentésében elfogadta a munkát, igaz - fűzték hozzá -, a döntésből kiderült az is, hogy az úgynevezett "kiszervezett feladatokat" maga az NBH is el tudta volna végezni.

Közölték: kiderült, hogy a PC 33 ezer oldalnyi elemzést készített, amelyek nyilvánosságra hozatalát az akkori NBH megtiltotta, titkosak lettek az elemzőcég tanulmányai, amelyeket a hivatalnak készített, és a bizottság jelentése is. Így - tették hozzá - nem tudni, hogy az anyag elkészítése közben hozzáférhettek-e államtitkokhoz a PC munkatársai, valamint azt sem, hogy az NBH kiadhatott-e a cégnek államtitkokat.

Azt írták: a Belügyminisztériumnak a PestiSrácok.hu közadatigénylésként elküldött kérdéseire érkezett válaszából az derül ki, hogy a PC nem rendelkezett biztonsági tanúsítvánnyal, amelyet olyan emberek kapnak, akik hozzáférhetnek államtitkokhoz.

Jelezték: a cég megbízása arra az időszakra esett, amikor az MSZP és az SZDSZ konfrontálódása miatt bizonytalanná vált a Gyurcsány-kormány parlamenti többsége, amelyet "egyes kulcsfontosságú szavazásoknál végül a Dávid Ibolya vezette MDF biztosított". Akkoriban - írták - a PC volt az MDF elnökének "legfőbb tanácsadója", idővel a cég vezetője, Somogyi Zoltán maga is az MDF kampányfőnökévé, képviselőjelöltjévé lépett elő.

Emlékeztettek: a "Gyurcsány Ferenc jobbkeze", azaz Szilvásy György titokminiszter által felügyelt NBH "kétes jogszerűséggel, ellenzéki politikusok magánbeszélgetéseiről rögzített felvételei" robbantották ki az úgynevezett UD Zrt.-botrányt 2008-ban. A portál szerint az akkori közéleti vihar legfőbb tétje az volt, hogy "az MDF a jobboldali tradíciót, vagy a Gyurcsány Ferenc számára kívánatos utat kövesse-e". A titkosszolgálati botrány végül visszalépésre kényszerítette a jobboldali pártelnökjelöltet, Almássy Kornélt, így Dávid Ibolya maradt az elnök, aki Somogyi Zoltánnal aztán Gyurcsány Ferenc "alá szervezte az MDF-et" - írták. Jelezték: Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt szeptemberben első fokon megrovásban részesítette a bíróság, az indoklásban Somogyi Zoltán szerepét is megemlítve.

Pestisrácok.hu/MTI
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter