Megjelent: 9 éve

Nemzetközi HR felmérés: melyek az ideális diplomás ismérvei?

A Magyarországon először publikált adatok szerint a toborzók ötöde tartja fontosnak a diploma érdemjegyét, az pedig, hogy a pályázó melyik felsőoktatási intézményben tanult, tíz toborzó közül három számára fontos csupán - olvasható az Edupress hírlevelében.

A húsz ország nagyobb vállalatainak válaszai alapján kiderül, az ideális frissdiplomás szakmai tapasztalattal, gyakorlattal rendelkezik, még akkor is, ha éppen most fejezte be felsőfokú tanulmányait.

A vállalati toborzók szerint a tanulmányok során szerzett szakmai gyakorlat a legfontosabb, csaknem 68 százalékuk véli úgy, hogy az egyetem befejezését követően azonnal bevethetőnek kell lenniük a fiataloknak. A diplomában szereplő specializáció a toborzók valamivel több, mint fele (56,3 százalék) szerint lényeges, miközben az egyetemi végzettséget tíz HR szakértő közül hét tartja fontosnak.

Kevesebb, mint ötödük veszi figyelembe a kiválasztás során a diploma érdemjegyét, miközben körülbelül ugyanilyen arányban tartják fontosnak az iskolán kívüli tevékenységet. Az, hogy a pályázó melyik felsőoktatási intézményben tanult, tíz toborzó közül három számára fontos.

A puha faktorok az elméleti ismereteket is megelőzik

A sikerorientált vállalkozások és cégek számára sokkal fontosabb az állásajánlatra pályázók viselkedése és attitűdjeik, mint az elméleti ismereteik. Az úgynevezett puha foktorok (soft skills) magában foglalják a csapat-orientációt, a kommunikáció készséget, a szervezőképességet, a flexibilitást, a mobilitást, az emocionális intelligenciát, a motiválhatóságot és a kreativitást.

A tudás, a kompetenciák és a "soft skills" hármasa közül a puha kompetenciákat tartják a legfontosabbnak (36,9 százalék) a cégek toborzó munkatársai. Ezeket követik a kompetenciák (33,8 százalék), majd az elméleti ismeretek (29,2 százalék) a vállalaton belüli siker szempontjából. Az előrelépéshez a szakmai tapasztalat és a gyakorlati ismeretek a legfontosabbak. Ebből a szempontból a lista második helyén az elméleti és a gyakorlati ismertek közti átjárhatóság szerepel.

A világ különböző pontjairól származó, diplomával rendelkező toborzók mind egyet értenek továbbá abban, hogy az egyetemi tanulmányok erősítik és javítják ezeket puha faktorokat.

Csapatjátékosokat keresnek

A toborzók 64,7 százaléka szerit az ideális friss diplomás csapatjátékos, miközben a HR-sek valamivel több, mint fele a jó kommunikációs képességet is elvárja az ideális jelölttől, illetve 44,8 százalékuk szerint a rugalmasság is szerepel a jelentkező kompetenciái között. A HR szakemberek csaknem negyven-negyven százaléka tartja továbbá fontosnak az érvényesülési képességet és az elkötelezettséget, valamint a tanulási képességet.

Húsz ország szakértői válaszoltak

A Trendence Intézet kérdéseire húsz ország (Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Japán, Mexikó, Hollandia, Oroszország, Dél-Afrika, Spanyolország, Svédország, Törökország, egyesült Királyság, Egyesült Államok), emberi erőforrás menedzserei válaszoltak a tavasz során. Az intézet kutatását első alkalommal a francia Le Monde publikálta november 11-én - adja hírül az Edupress hírlevele.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter