Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Népszavazás jöhet: ki ért egyet a szerzett jogok utólagos megvonásával?

Népszavazást kezdeményez az MSZP annak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen visszamenőleges hatályú, szerzett jogokat megvonó törvényeket hozni.

"Egyetért-e ön azzal, hogy új jogszabály - az érintettekre nézve pozitív joghatás kivételével - visszamenőlegesen ne legyen alkalmazható?" - ismertette Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a párt szombati kongresszusa előtt azt a kérdést, amelyet a kezdeményezést elbíráló Országos Választási Bizottságnak nyújtanak be.

Indoklásképpen a pártelnök elmondta: a kormánytöbbség az elmúlt évben többször - így például a 98 százalékos különadó elfogadásakor és a korhatár előtti nyugdíjak csökkentését és szociális ellátássá alakítását engedélyező alkotmánymódosításkor - szerzett jogokat korlátozó törvényeket fogadott el, ami súlyosan sérti a jogállamiságot.

Hozzátette: kezdeményezésük a korkedvezményes nyugdíjban lévőket, a rokkantnyugdíjasokat, a magán-nyugdíjpénztári befizetések állami kezelésbe vételének kárvallottjait, valamint a következő hetekben is demonstrálni szándékozó szakszervezeti tagokat segítené.

Az MSZP elnöke szólt arról is, hogy pártja június 21-én figyelmeztető demonstrációt szervez Miskolcon azért, hogy ismét felhívja a kormány figyelmét a Kelet-Magyarországon élők nehéz helyzetére. Mesterházy Attila tájékoztatása szerint hosszú vitára számíthatnak az MSZP reggel megkezdődött kongresszusán résztvevők, de véleménye alapján ez "egészen biztosan előre fogja vinni a pártot".
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter