Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Népszavazás lesz a nyugdíjkorhatárról

A LIGA Szakszervezetek XII. kongresszusa népszavazást kezdeményezett a 62 éves nyugdíjkorhatár visszaállításáért, az aláírási íveket a jövő héten leadják az Országos Választási Bizottságnak - mondta pénteken sajtótájékoztatón Gaskó István újraválasztott elnök.

A magán-nyugdíjpénztárak privatizálásával sem ért egyet a Liga, ezért felszólítja a kormányt, hogy adjon számot a működési tapasztalatokról és a hozamokról, utána dolgozzák ki a további lépéseket, de az nem lehet a privatizáció - tette hozzá az elnök.

Az MTI kérdésére Gaskó István elmondta, hogy nem önmagában a nyugdíjkorhatár emelése a problémája a szakszervezetnek, hanem az, hogy a magyarok átlagéletkora közel egy évtizeddel marad el az európaitól, és az egészségi állapotuk is jóval rosszabb. Ezért kellett volna a kormánynak konzultálnia a szakszervezetekkel a korhatáremelés előtt, és nem egyoldalúan dönteni arról.

A népszavazástól azt is várják, hogy más témákban is asztalhoz ül a kormány a szakszervezetekkel - jelentette ki az elnök.

Gaskó István ismertette a kongresszus megállapításait, így azt, hogy a munkavállalók helyzete sokat romlott az elmúlt négy évben. A következő kormány számára feladatul jelölték meg a jövedelmek emelését és a foglalkoztatási arány javítását. A hazai források bővebb alkalmazását javasolja a LIGA a gazdaság élénkítésében - tette hozzá az elnök.

A kongresszus által meg- illetve újraválasztott tisztségviselők: a LIGA elnöke Gaskó István, a közszolgálatért felelős társelnöke Pongó Géza, a képzésért és oktatásért felelős társelnöke Gál Rezső, a nemzetközi ügyekért felelős társelnöke pedig Cser Ágnes lett. Ügyvezető alelnök Horváth Lajos, gazdasági alelnök Hangonyi Zoltán, közszolgálatért felelős alelnök Kerpen Gábor lett.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter