Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Nettó átlagfizetésben is a sor végén kullogunk

Az Eurostatnak, az unió statisztikai hivatalának adataiból kiderül, Lengyelországban egy kicsivel, Csehországban már érezhetően, Szlovéniában egyértelműen magasabbak a bérek, mint nálunk. Nyugat - Európában pedig, a magyar fizetés csaknem négyszeresét viszi haza az átlagos dolgozó. Az Eurostat kimutatása szerint a kézhez kapott átlagos havi magyarországi fizetés 112 400 forint. Csehországban ez 166 100, míg Szlovákiában 116 700 magyar forintban számolva. Idén a cseheknél 7,4, Szlovákiában 6,7, Romániában pedig 23,5 százalékkal nőttek a bérek. Bár keleti szomszédunknál a nettó átlagfizetés még így is csak 78 400 forint, az emelkedés mértéke kirívóan magas. A visegrádi országokban nálunk a legalacsonyabbak a bérek, ugyanis a lengyelek nettó átlaga már a havi a 128 ezer forintot is eléri - a Magyar Hírlap 260 forint/eurós árfolyamon számolt.

A bruttó bérek Magyarországon is nőnek: az uniós statisztikai hivatal adatai szerint júliusban éppen tíz százalékkal emelkedtek a keresetek. A gondot az okozza, hogy eközben 8, 5 százalékos az infláció, illetve magas az adóterhelés, amely reálbércsökkenéshez vezet, hiszen a szóban forgó központi elvonások megrövidítik a fizetéseket.

Árral szemben

Kérdés, Magyarország miért megy az árral szemben, hiszen Kelet-Európában éppen a nettó fizetések emelkedése figyelhető meg. Az egyik lehetséges magyarázat szerint a térség államai jobban vonzzák a működő tőkét, mint hazánk. Ez pedig, miután nagy munkaerőigénnyel párosul, felhajtja a béreket. A gyors gazdasági növekedés is bérfelhajtó tényező: a csehek, a lengyelek, a szlovákok és a románok kétszer-háromszor gyorsabban bővülnek, mint mi. Ráadásul ezeknek az államoknak a miénknél kisebb államháztartási hiánnyal kell megküzdeniük. Nálunk a jövő év elejére-közepére vélhetően megáll a reálbércsökkenés, a mértéke az idén 6, 2 százalékos lesz. Azaz ennyivel ér kevesebbet a havi fix. A Pénzügyminisztérium 0-0, 5 százalékos bérnövekedési sávval számol 2008-ra, magyarán ugyanannyit fogunk keresni, mint az idén. S a közterhek mértéke sem csökken. Nem nyújt vigaszt, hogy az árfelzárkóztatásban, a fentiekhez képest, jól teljesített Magyarország. Árszínvonal tekintetében az alapvető cikkek már az uniós bázis 66 százalékán állnak, szemben a 2004-es 52 százalékos mutatóval.

Magyar Hírlap
Follow hrportal_hu on Twitter