Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Nincs bizonyíték a Nagy-Britanniába irányuló "szociális turizmusra"

Nagy-Britannia igen jól jár az EU-társállamokból érkező munkavállalók beáramlásával - mondta hétfő este a BBC-nek Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos szóvivője.

Jonathan Todd a kérdésről hétfőn közzétett európai bizottsági tanulmányt és a jelentésről kibontakozó brit belpolitikai vitát kommentálva kijelentette a brit közszolgálati televíziónak, hogy a betelepülő EU-polgárok "hatalmas többsége" dolgozni megy Nagy-Britanniába, és többet fizet be adó és társadalombiztosítás formájában a brit jóléti juttatások költségvetésébe, mint amennyit abból igénybe vesz.

"Minél több az EU-bevándorló, annál jobban jár a brit szociális ellátórendszer, mivel ezek a munkavállalók a brit jóléti költségvetés nettó befizetői" - fogalmazott az EU-biztos szóvivője.

Jonathan Todd a BBC-műsorban elmondta: a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok körében sokkal alacsonyabb az inaktívak aránya, mint a brit lakosságon belül. Todd adatai szerint az uniós társállamokból érkező betelepülők 30 százaléka tekinthető gazdaságilag nem aktívnak, miközben a brit állampolgárok 43 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

A kormányzó brit Konzervatív Párt vezető politikusai részéről az utóbbi hónapokban többször is elhangzott az az igény, hogy az EU-országokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni a "szociális turizmus" terjedése miatt.

Andor László szóvivője azonban a hétfői BBC-interjúban kijelentette: az Európai Bizottság több mint három éve kéri a brit kormánytól a számszerű bizonyítékokat arra a hivatalos brit álláspontra, hogy a betelepülő külföldi EU-polgárok "szociális turistaként" - vagyis a jóléti ellátások igénybevétele végett - érkeznek Nagy-Britanniába, ám London eddig nem tudta felmutatni e bizonyítékokat.

Ha előkerülnek bizonyítékok arra, hogy az EU-bevándorlók módszeresen és széleskörűen visszaélnek a brit szociális ellátó hálózat kínálta szolgáltatásokkal, akkor Brüsszel kész megvizsgálni, hogy a szabályok módosításra szorulnak-e. Ma is vannak azonban már biztosítékok az EU-jogszabályokban a jóléti turizmus kialakulásának elkerülésére - mondta a bizottsági szóvivő.

Todd szerint például az uniós szabályok már most sem teszik lehetővé, hogy azok a külföldi EU-polgárok, akik nem dolgoznak és saját anyagi forrásaikból nem tudják fenntartani magukat, három hónapnál tovább Nagy-Britanniában maradjanak. A szóvivő ezzel válaszolt arra a műsorvezetői kérdésre, hogy miért kifogásolja a brüsszeli bizottság azt a brit kormányzati tervet, amelynek alapján a külföldi EU-polgároknak életvitelszerű, 6-9 havi nagy-britanniai tartózkodást kellene igazolniuk ahhoz, hogy igénybe vehessék a szociális juttatásokat.

Jonathan Todd megerősítette, hogy az EU jogi eljárást készít elő Nagy-Britannia ellen, mert úgy ítéli meg, hogy a brit kormány nem alkalmazza az általa is elfogadott EU-szabályokat, és méltánytalanul foszt meg szociális juttatásoktól olyan uniós munkavállalókat, akik hosszú ideje dolgoznak az országban.

Több - az EU-val és az uniós bevándorlással szemben jórészt szkeptikus alapállású - brit lap már előzetesen kiemelte az Andor László megbízásából összeállított, hétfőn közzétett 291 oldalas bizottsági jelentésből azt a részt, amely szerint Nagy-Britanniában több mint 600 ezer - Glasgow lakosságának megfelelő számú - "nem aktív" külföldi EU-állampolgár él.

Az Európai Bizottság azonban hétfőn közölte, hogy ez a szám tartalmazza az uniós társállamokból érkező munkavállalók házastársait és iskoláskorú gyermekeit is.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csehországban a bérek száz százalékára emelik a táppénzt

A cseh kormány a tápénz ideiglenes megemelésével arra szeretné ösztönözni a fertőzött dolgozókat, hogy maradjanak otthon és vonuljanak karanténba. Teljes cikk

Bulizás miatt rúgták ki Jordánia két miniszterét

A két miniszter megszegte az országban bevezetett járványügyi szabályokat. Teljes cikk