Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Novemberben felpörögnek az állásbörzék

Egy-egy állásajánlatot átolvasva rengeteg kérdés merülhet fel, amelyre például egy álláshirdetésben nem kaphatunk választ. Nagy előnye az állásbörzéknek, hogy személyesen lehet találkozni a cégek képviselőivel. A standoknál a leendő feladatoktól a karrierlehetőségig mindent megkérdezhetünk.

Tévhit, hogy az állásbörzék kizárólag a végzős egyetemistáknak, főiskolásoknak szólnak. Kiszely Gabriella, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Karrier Irodájának tanácsadója elmondta, a jelenleg tanulmányaikat folytatók is tájékozódhatnak arról, mennyire keresett saját szakirányuk a piacon, milyen szakmai gyakorlati lehetőségek vannak és céges diplomamunka-írási lehetőséget is elcsíphetnek.

Nem csupán az állásokról lehet érdeklődni a nagy börzéken. Vállalati prezentációk, cégbemutatók, személyre szabott karrier- és CV-írási tanácsadás, szimulált próbainterjúk, logikai és IQ-tesztek színesítik a palettát, érdemes minél több programpontba betekinteni.

Ne rögtön a pénzről kérdezzünk

A komoly álláskeresési szándékkal érkezőknek azonban nem árt tudni, a cégek azokat az álláskeresőket szeretik, akik tisztában vannak a vállalat tevékenységével és tudják, mely pozícióban szeretnének dolgozni. Éppen ezért ajánlatos már az állásbörze előtti napon a rendezvény weboldalán megnézni, mely cégek, milyen ajánlatokkal érkeznek. Gondoljuk végig, mit szeretnénk megtudni, ugyanis például a BME közel 200 kiállítóját nem lehet egy-két nap alatt felkeresni.

A standnál való fellépésnél az udvariasság, a nyitottság alapkövetelmény, okos kérdésekkel pedig jó pontok gyűjthetők. Érdemes arra figyelni, ne csak olyan kérdéseket tegyünk fel, amelyekre a válaszok a cég honlapjáról, ismertetőiből megtudhatóak. Fontos, hogy a beszélgetést ne rögtön a fizetéssel, az elérhető juttatásokkal kezdjük, mert visszatetszést kelthet. Dobi Kitti, a Procter & Gamble regionális HR menedzsere mindazonáltal elmondta, lehet kérdezni a fizetésről is, ők ilyenkor körülbelüli összeget tudnak mondani.

Térképezzük fel előre a kiszemelt céget

Álláskeresési stratégiát is javasol Schneider Csaba, a kuplunggyártással foglalkozó Luk Savaria Kft. HR-vezetője: "Az első nap ajánlatos nézelődni, tájékozódni, a szóba jövő cégeket feltérképezni. A második napon már kifejezetten a vállalatra és pozícióra szabott pályázati anyagokkal-önéletrajzzal és motivációs levéllel felszerelkezve keressük fel a kiszemelt céget" Hozzátette, több üres pozíciójukat is betöltötték már állásbörzén jelentkezettekkel.

Üzletiesen öltözve menjünk börzézni!

A börzéken persze a megjelenés sem mellékes. A cégek képviselőivel beszélve megtudtuk, nem tekintik elvárásnak az öltönyt és a nyakkendőt, hölgyeknél a kosztümöt. Ám a jól öltözöttség nem számít hátránynak, sőt meghatározó lehet az első benyomás szempontjából. "Az álláskeresés szándékával érkezőknek mindenképp üzleties megjelenést javasolunk. Időnként előfordulhat, hogy a beszélgetésen kívül akár "éles" interjúra is sor kerülhet a rendezvény alatt, így fontos, hogy már az első alkalommal jó benyomást keltsünk"- teszi hozzá Kiszely Gabriella.

Állásbörzék novemberben

November 6-7. Budapesti Corvinus Egyetem
November 7. Debreceni Egyetem
November 13-14. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
November 21 Széchenyi István Egyetem (Győr)
november 27. Dunaújvárosi Főiskola

Takács Gabriella

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mentőtiszttel enyhítenék az orvoshiányt Mezőberényben

Mezőberény polgármestere úgy próbálta az ügyelet orvoshiányát enyhíteni, hogy bejelentette: a feladatra augusztus elsejétől egy mentőtisztet... Teljes cikk

Kiegészült a gyod szempontrendszere

Új ponttal egészült ki a gyermekek otthongondozási díjával (gyod) kapcsolatos állapotvizsgálat szempontrendszere az autisták esetében, miután az... Teljes cikk

A Balaton környékén ellenőriz a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július második felében országos ellenőrzési akciót indít a Balaton környéki településeken - írják közleményükben. Teljes cikk