Megjelent: 11 éve

Nyári öltözködési etikett a munkahelyeken

A nagy multiknál, a pénzügyi szektorban nyáron is nagy az "öltözködési szigor", a kisebb és hazai tulajdonú cégek megengedőbbek. Különösen azok a munkatársak öltözhetnek lazábban, akik nem találkoznak ügyfelekkel. Férfiaknál a rövid nadrág, nőknél a miniszoknya, a top vagy a vietnámi papucs "veszélyes" lehet a munkahelyen.

Magyarországon a nagy multiknál nyáron is szigorú az öltözködési etikett, a hazai tulajdonú cégek és a kisebb vállalkozások megengedőbbek. "Egyáltalán nem határozzuk meg az alkalmazottak ruházatát, mindenki abban jön be dolgozni, amiben akar. A farmer, a rövidnadrág és a szandál is megengedett" - mondja Ádám Zsuzsa, a húsz fős Fémszer Építő- és Fémipari Kft. irodavezetője.

Hozzáteszi: "Mivel az irodai munkatársaink nem találkoznak közvetlenül a megrendelőinkkel, ügyfeleinkkel, ezért nem láttuk értelmét a szigornak. Ez egyébként eddig nem okozott problémát, soha nem történtek túlkapások az öltözködést illetően, épp ellenkezőleg. Bár megtehetnék, mégsem vesznek fel a férfiak trikót vagy bermuda nadrágot, és a hölgyek sem húznak fel túlságosan rövid szoknyát. Pedig nincs légkondicionáló az irodában, mindössze néhány ventilátor segít elviselhetőbbé tenni a meleget."

Hasonlóan laza szabályok mentén kell megjelenniük a személyzeti tanácsadással foglalkozó, huszonegy fős Human Service Agency dolgozóinak is. Kovács Antal HR-tanácsadója elmondta, az általánosan elfogadott ruházat nyáron férfiaknak a vékonyabb anyagú öltönynadrág, a szövetnadrág vagy a farmer. Mindehhez pedig felvehetnek egy rövid ujjú inget vagy egy galléros pólót. A nők az ízlésesség határain belül hordhatnak szoknyát, topot és könnyű nyári ruhát is. "Mindez alól kivételt jelent, ha a munkatárs tárgyalni megy. Ekkor ugyanis kötelező a konzervatív üzleti öltözet" - teszi hozzá a tanácsadó.

A tárgyalásokra fel kell venni az öltönyt

A tárgyalásokon kell csak üzletiesen megjelenniük a Suzuki irodai alkalmazottainak is. Ezzel együtt vannak elvárások a hétköznapokban is. "Férfiaknak hosszú nadrág, hosszú ujjú ing, a nőknek pedig a térdig érő szoknya, illetve a blúz az ildomos a hétköznapokon" - jegyzi meg Ruska Viktória, a Suzuki marketing managere. A GE-nél ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a back office (ahol nincs közvetlen ügyfélkapcsolat - a szerk.) munkakörök betöltőire semmilyen szabály nem vonatkozik: ők azt vesznek fel, amihez épp kedvük van - tájékoztatott Medvey Leila, a cég HR-managere.

A formaruha továbbra is előírás sok helyen

Magyarországon továbbra is előszeretettel írnak elő formaruhát a vállalatok az ügyfélszolgálaton vagy a szalag mellett dolgozók részére. A Suzukinál a munkaruha télen a hosszú nadrág, zárt cipő és derék alattig érő, hosszú ujjú kabát. Nyáron pedig ugyanez, csak vékonyabb anyagból és rövid ujjú kabáttal.

A GE-nél pedig az ügyfélszolgálatos hölgyeknek fehér blúz és sötét szoknya, a férfiaknak pedig fehér ing és sötét nadrág.
Magyarországon is a pénzügyi szektor képviselői a legszigorúbbak a munkahelyi öltözködéssel kapcsolatban. A KPMG-nél például hétfőtől csütörtökig kötelező az öltöny és nyakkendő, a nőknek pedig kosztüm és a hosszú ujjú blúz. "Ugyanakkor az alkalmazottaknak nem kell egész héten öltönyben feszíteniük, péntekenként például viselhetnek farmert és pólót, a nők pedig nyári ruhát" - sorolta Emri Zsuzsa, a cég HR-igazgatója, aki hozzátette: viszont ekkor is tilos a provokatív, a hiányos vagy az átlátszó ruha, amelyből ekkor sem látszódhat ki a köldök, a derék vagy a fehérnemű, és a mély dekoltázs is tiltólistán van.

Rövid nadrágban még vendégként sem lehet belépni

A minisztériumi szférában nincs pontos és kötelező előírás az öltözködésre, viszont férfiaknál a rövid nadrág, nőknél a miniszoknya visszatetszést kelt. Az Oktatási Minisztériumban dolgozó egyik köztisztviselő elmondta, nyáron szövetnadrágban és rövid ujjú ing a leggyakoribb viselet férfiaknál. A tudományos szférában is hasonlóak az elvárások. Úgy tudjuk, az MTA Sztakinál még vendégként sem lehet az épületbe lépni rövid nadrágban.

A vietnámi papucs a strandra való

Ami mindenhol visszatetszést kelt, az a flip-flop (vietnámi papucs), a bermuda nadrág és a top. A brit felmérés szerint ezeket a ruhadarabokat a vezetők 80-90 százaléka nem szívesen látja a dolgozókon, és ezt a magyar cégek képviselői is megerősítették. Mint elmondták, ezek a darabok a strandra valók és nem a munkahelyre.

Oroszi Babett
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter