Megjelent: 11 éve

Nyelv- és speciális tudással rendelkező tanárokat keresnek

Az oktatás kitörési pontjairól, valamint az átalakuló tanárképzésről és a tanárok karrierlehetőségeiről is szó esett március 6-án, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok által idén első ízben megrendezett Kapcsolatok Napján.

images

Hamarosan létre jön többek között a Debreceni Egyetem irányításával az a regionális pedagógusképzési központ, amely a tanári mesterképzés koordinálását, színvonalának növelését és a mentortanárok rendszeres képzését célozza meg - derült ki a rendezvényen.

- Hosszú távon a tanárhiány problémáival kell szembenézni Magyarországon - mondta el Dr. Gaál István, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok oktatási és tanárképzési elnökhelyettese a Kapcsolatok Napján. Egyes területeken kritikus szintre csökkent a tanárszakos hallgatók létszáma, mint például az informatika területén, ahol az alapképzésben végzetteket a munkaerőpiac rögtön felszívja, és közvetlenül alkalmazza.

A tanárjelöltek számának csökkenésével párhuzamosan azonban új tendenciaként tapasztalható, hogy bizonyos területeken erősödik a tanárok iránti kereslet. A kéttannyelvű iskolák és a nyelvi előkészítők elterjedésével nő az igény az olyan tanárok iránt, akik idegen nyelven tudnak szaktárgyakat oktatni, de a tanulói létszám csökkenése ellen egyedi képzések elindításával védekező középiskolák egyre jobban keresik a speciális tudással rendelkező tanárokat, szakembereket is.

A természettudományos tanári diplomával rendelkezők előtt ugyanakkor nemzetközi karrierlehetőségek is állnak. "Ezt mutatja az is, hogy az utóbbi időben például a Chicago-i iskolaszövetség (Chicago Public Schools) fordult az egyetemhez, amely olyan tanárokat keres nálunk, akik felsőfokú angol nyelvtudással rendelkeznek és vállalkoznak arra, hogy Chicago körzetében matematikát vagy természettudományokat tanítsanak hároméves munkavállalás keretében" - fejtette ki az oktatási elnökhelyettes a Kapcsolatok Napján.

A rendezvényen átadták a Tudományegyetemi Karokért Díjat, amit idén Hegedűs Lajos, a TEVA Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója vehetett át.

Edupress
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter