Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 éve

Nyilvános a gödöllői rektor fizetése

Nyilvános adat a Szent István Egyetem (SZIE) rektorának, rektorhelyetteseinek és dékánjainak a fizetése - mondta ki a Fővárosi Bíróság.

A nem jogerős ítélet indoklása szerint az állami pénzből működő, közfeladatot ellátó intézmények vezetőinek a közfeladatok ellátása során kapott jövedelme közérdekből nyilvános adat.

A per előzménye, hogy több lap is arról írt: a válság idején az egyetemi és főiskolai rektorok milliókat keresnek havonta.

Bodoky Tamás, az Index újságírója azután indított pert közérdekű adatok kiadása érdekében a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a SZIE ellen, hogy 30 egyetemtől sikertelenül próbálta megtudni a rektorok jövedelmét. Az intézményvezetők nem reagáltak, az MRK elutasító válasza szerint a rektori fizetések nem nyilvános, hanem személyes adatok.

A Fővárosi Bíróság a rektori konferencia vonatkozásában ugyan azt állapította meg, hogy nem adatkezelő, ezért ennyiben elutasította a keresetet, ám a SZIE-t arra kötelezte, hogy három évre visszamenőleg adja ki a kért adatokat. Baltay szerint a döntés konkrétan ugyan csak a Szent István Egyetemre vonatkozik, de precedensértékű.

Népszabadság
Follow hrportal_hu on Twitter