orvos  cseh 
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Nyugatra mennének dolgozni a cseh orvosok

Nyugatra távozást mérlegel a csehországi orvosok 45 százaléka. Ennek alapvető oka, hogy a nyugat-európai országokban magasabbak a fizetések és jobbak a munkakörülmények - derült ki egy országos kutatásból, amelyet a prágai munka- és népjóléti kutató-intézet készített az orvosok körében.

A külföldi munkavállalás iránt leginkább a 25 és 39 év közötti, tehát a fiatalabb és kisebb szakmai tapasztalatokkal rendelkező orvosok érdeklődnek - írja a Právo című lap, amely szerdai kiadásában részletesen ismerteti a kutatás eredményeit.

A legkeresettebb ország Nagy-Britannia, Írország és Németország, ahol leginkább a jól képzett szakorvosok szeretnének dolgozni. A cseh orvosok többsége mintegy 5 éves külföldi munkavállalásban gondolkodik, majd azután visszatérne hazájába. Az orvosok 75 százaléka kórházban, míg 25 százalékuk házi orvosként szeretne dolgozni Nyugat-Európában.

Bár a külföldi munkavállalással foglalkozó orvosok 70 százaléka azt állította, hogy bírja az angol nyelvet, a válaszolók többsége mégis a legnagyobb problémák közül a nyelvet említi az első helyen. Csak ezután következik a családtól való hosszú idejű elszakadás gondja.

A bérek vásárlóereje jóval magasabb nyugaton
A Právo szerint Csehországban az orvosi átlagfizetések az országos átlagfizetések dupláját teszik ki, tehát mintegy 40-42 ezer korona (400-420 ezer forint) körül mozognak. A környező országokban és Nyugaton is hasonló az arány, de tény, hogy a nyugati fizetések vásárlóereje jóval magasabb a csehországi fizetések vásárlóerejénél. Írországban a bérek vásárlóereje 60, Németországban 80, Ausztriában 120, míg Nagy-Britanniában pedig 250 százalékkal magasabb, mint Csehországban, jegyzi meg a cseh lap.

Nagy az érdeklődés a cseh orvosok iránt az Egyesült Államokban
A felmérés azt is kiderítette, hogy a gyakorlatban évente a cseh orvosoknak csupán az 5-7 százaléka távozik Nyugatra. Szakértők szerint azonban ez is magas arány, s a problémát nem szabadna lebecsülni. Még akkor sem, ha ezek pótlására évente mintegy 300 külföldi - többnyire szlovákiai - orvos érkezik Csehországba. Nyugaton és Amerikában ugyanis nagy az érdeklődés a cseh orvosok és egészségügyi személyzet iránt, s a szakemberek távozása hosszabb távon destabilizálhatná a cseh egészségügyet - állítják a tanulmány szerzői.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rövidített munkaidő bevezetésére készül egy üzemében a Schaeffler

A rövidített munkaidő a bajorországi Erlangenben működő üzemben kerül bevezetésre szeptemberben. Teljes cikk

Lassult a foglalkoztatottak számának növekedése Németországban

A Destatis adatai szerint a második negyedévben 45 millió 200 ezer foglalkoztatott volt Németországban - írja az MTI. Teljes cikk

2025-re akár 25 ezer ember is dolgozhat a robotiparban Dániában

Az elmúlt húsz évben Dánia a világvezetővé nőtte ki magát a robotika terén. Jelenleg nagyjából 8500 alkalmazott dolgozik a dán robotiparban, a... Teljes cikk