Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Nyugodtabb tanévkezdés várható?

Nyugodtabb, kiszámíthatóbb lesz az idei tanévkezdés az előző évekhez képest, nem lép életbe olyan új intézkedés, amely alapvetően érintené az iskolák életét - mondta Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára. A PDSZ szerint viszont a nem szakrendszerű oktatás bevezetésével pedagógusállások szűnnének meg.

Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta, hogy az augusztus 27-ig befutott, elmúlt három hónapi adatok szerint a 170 ezer pedagógus közül 391-nek szűnik meg a munkaviszonya. A hétezer oktatási intézmény közül 94 oktatási azonosítóját vonták be, de ténylegesen csak 14 szűnik meg, a többiek tagintézményként működnek tovább. A 11.425 feladatellátási hely közül 175 szűnik meg - tette hozzá az államtitkár.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az elhangzott adatokra reagálva azt mondta, hogy a PDSZ a Központi Statisztikai Hivatal májustól júliusig szóló kimutatására hivatkozva beszélt több ezer pedagógusstátusz megszűnéséről. Hozzátette: az intézményekre vonatkozó statisztikai adatok megerősítik, amit az érdekvédelmi szervezet korábban mondott az intézmények önállóságának megszűnéséről. Mindebből az látszik, hogy a finanszírozási rendszerrel valami nincs rendben - mondta. Jó lenne azt is tudni, hogy állami, önkormányzati fenntartásból hány intézmény került át nem önkormányzati fenntartásba - jegyezte meg a szakszervezeti vezető.

Arató Gergely cáfolta, hogy a nem szakrendszerű oktatás bevezetésével pedagógusállások szűnnének meg. Közölte: ugyanannyi órában, ugyanannyi gyereket kell ellátni és ugyanannyi pedagógusra lesz szükség ezentúl is. A szeptember 1-jén induló új tanévről elmondta, hogy a közoktatásban - az óvodásokkal együtt - mintegy egymillió hétszázezren lesznek. A közoktatásban részt vevő diákok száma több mint százezerrel csökkent 2002-höz képest.

A pedagógusok foglalkoztatásával összefüggésben az Új Tudás program keretében a halmozottan hátrányos diákokkal foglalkozó pedagógusok pótlékát emelte ki az államtitkár. Ide sorolta még az esélyteremtő pedagógusdíj megteremtését. A következő költségvetési évtől háromszorosára, mintegy hárommilliárd forintra nő a teljesítménymotivációs alap.

Új elem még az intézményvezetők pótlékának differenciált emelése és a pályakezdő pedagógusok pótléka.

Nem változik az ingyenes tankönyvellátás rendszere, továbbra is a diákok 40 százaléka automatikusan ingyenesen kapja a kiadványokat. Ide tartoznak a három- vagy többgyermekes családok, a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők, a sajátos nevelési igényű diákok. Az ingyenesség jelenthet kölcsönzést vagy használt tankönyvek biztosítását is.

A gyermekétkeztetésben az első-ötödik osztályban minden rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő diák százszázalékos támogatást kap, ugyanez a kör ötven százalékos kedvezményt kap a felső tagozaton. Szintén ilyen arányú a támogatás a három- vagy több gyermekes családoknál, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekeknél.

Az államtitkár a gyermekeknek járó juttatások között említette még az iskolakezdési támogatást, a rendszeres és kiegészítő gyermekvédelmi kedvezményt, a munkáltatói segítséget, illetve az idén korábban érkező családi pótlékot. A pontos feltételekről az önkormányzatoknál lehet érdeklődni - jelezte.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek