Megjelent: 7 éve

Ők az év üzletemberei

Idén jubileumi, tizedik alkalommal, ünnepélyes gálaest keretében adták át az „Az év üzletembere” díjakat – írja az EY közleménye. A Független Bírálóbizottság döntése értelmében 2013-ban:

„Az év üzletembere” Dr. Vinnai Balázs, az IND Group alapítója és ügyvezetője,
a „Példakép” Majoros Béla József, a Csaba Metál Öntödei Zrt. vezérigazgatója,
a „Merész újító” Árvai Péter, a Prezi.com Kft. társalapítója és ügyvezetője,
a „Jövő ígérete” Fazekas Gábor, a Mikropakk Kft. ügyvezető igazgatója lett.

Idén a pályázók elsősorban az IT szektort és a gyártó cégeket képviselték. A megmérettetésen induló vállalkozások összbevétele megközelítette a 150 milliárd forintot, és országszerte közel 5000 munkavállalót foglalkoztatnak. A budapesti és vidéki jelöltek közel azonos arányban vettek részt idén a programban. A legfiatalabb cégvezető 28 éves volt, míg a legidősebb a 74. életévét töltötte be.

A díjazottjakat minden évben egy Független Bírálóbizottság választja ki, nemzetközileg felállított kritériumrendszer alapján. A döntésben a díjazott által vezetett társaság eredményei mellett a stratégiai szemlélet, a személyes integritás, a kockázatvállalási hajlandóság, a nemzetközi hatás, valamint az innovációhoz való hozzáállás is fontos szerepet játszik. Az idei Független Bírálóbizottság elnöke Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese. Idén a bizottság tagja volt Antal Erzsébet a Waberer's International Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese; Kocsi Ilona a Manager Magazin szerkesztője; Zwack Izabella a Zwack Unicum Nyrt. igazgatósági tagja; Márton Péter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója; Sándor József a Fémalk Zrt. vezérigazgatója, a program tavalyi győztese; valamint Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, a TIT elnöke.

Az „Az év üzletembere” fődíjat idén, Dr. Vinnai Balázs, az IND Group alapítója és ügyvezetője vehette át, aki sikereiért 2005-ben már elnyerte „A jövő ígérete” különdíjat. Az elmúlt hét évben Dr. Vinnai Balázs vezetése alatt az IND töretlenül folytatta eredményes működését.

„Az 1997-ben 50 ezer forintból „garázscégként” alapított vállalkozás mára egy 3,7 milliárd forintos árbevételű, több mint 200 főt foglalkoztató, jobbára a nemzetközi piacon tevékenykedő technológiai vállalattá nőtt. Folyamatos bővülésének és megújulásának köszönhetően a digitális banki felületek vezető európai specialistája lett. Szakosodott tudásuk és fókuszált tevékenységük alapjaiban változtatta meg a pénzügyi szolgáltatások piacát. Különösen nagy teljesítmény ez egy igen kompetitív és nemzetközi versenytársakkal dominált piacon. Sikerei megbízói számára is garanciát jelentenek a növekedésre. Újításai és innovációs tevékenysége révén ügyfelei sorra nyerik a szakmai elismeréseket. A régióból egyedüliként került fel idén a vállalkozás a pénzügyi szektor technológiai beszállítóit rangsoroló nemzetközi FinTech100-as listára. A nyertes vállalkozó megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét. 2005-ben elnyerte az Ernst & Young Az év üzletembere „Jövő ígérete” különdíját. Eredményessége, nemzetközi üzleti sikerei, vállalkozásának növekedése bizonyította, hogy akkor a Bírálóbizottság helyesen döntött” – indokolta döntését a Független Bírálóbizottság.

A „Példakép” különdíjat idén Majoros Béla József nyerte el. A Csaba Metál Öntödei Zrt. vezérigazgatója 1993-ban alapította meg vállalkozását Békéscsabán, ahol egymaga készítette az első öntvényeket. A kemény munka és a folyamatos fejlesztések eredményeként a cég egy 8 milliárd forintos árbevétellel és több mint 600 munkatárssal rendelkező vállalattá nőtte ki magát a munkanélküliséggel küzdő térségben. Majoros Béla József irányításával a vállalat egy egyedülálló, nyomásos alumínium-öntészeten alapuló nagy-gépes technológiát honosított meg Magyarországon, ami kitörési pontot jelentett a cég számára. Mivel a régióban nincs hagyománya a nyomásos alumínium-öntészetnek a tulajdonos jó érzékkel, az ország különböző területeiről válogatta össze a közvetlen munkatársait, akik számára a díjazott által kialakított vállalati kultúra nagy önállóságot biztosít. A cég középtávra szóló stratégiája a piaci részesedés növelését és az árbevétel dinamikus emelkedését tűzte ki célul.

Árvai Péter, a „Merész újító”, a Prezi.com társalapítója és ügyvezetője, a Prezi fejlesztését egy Királyi Pál utcai egy szobás irodából indította útjára 2008-ban. A díjazott 18 hónapot dolgozott fizetés nélkül, kizárólag arra koncentrálva, hogy a cég gyors növekedést tudjon elérni. Ennek eredményeként az első sikerek már rögtön a termék piacra kerülése után megmutatkoztak. Mára a Prezi 180 szakembert foglalkoztat 26 országból, 2 irodában. A regisztrált felhasználók száma eléri a 30 milliót. A Prezi küldetése, hogy az ötletek megosztását szórakoztatóvá és magával ragadóvá tegye. A cég munkatársait és vezetését a kíváncsiság vezérli, ezért el tudnak térni a megszokott gondolkodási sémáktól, és ezáltal képesek a gyors megvalósításra. A cég jövőbeni célja, hogy 2 milliárd felhasználó számára elérhetővé tegye a Prezit, minden lehetséges digitális felületen.

A „Jövő ígérete”, Fazekas Gábor, a Mikropakk Kft. tulajdonosa lett, aki mérnöki diplomája kézhez vételével szinte egy időben tragikus hirtelenséggel elhunyt édesapjától vette át a családi vállalkozás vezetését 2002-ben. Irányításával a cég adózás előtti eredménye az elmúlt 10 évben a jegyzett tőke háromszorosáról tizenháromszorosára nőtt. A vállalkozás válság idején is meg tudta tartani pénzügyi stabilitását és 15 százalékos növekedést produkált. Fazekas Gábor számára kulcsfontosságú terület a kutatás-fejlesztés, amelyet a jövő zálogának tekint. A folyamatos megújulásra és bővülésre törekedő vezetési stratégia eredményeként a székhely bővítése mellett 2010-ben egy 3000 négyzetméteres üzemegységet építetett Salgótarjánban, amely idén további 1600 négyzetméterrel egészült ki, ezzel a hátrányos helyzetű térségében 59 fő részére biztosít munkalehetőséget. A jövőben regionális pozíciójuk erősítését tervezik, amelyet még szélesebb körű szolgáltatások nyújtásán keresztül szeretnének elérni.

„A Magyarországon már tizedik éve megrendezésre kerülő EY Az év üzletembere program a sikeres vállalkozásokról szól, amik kulcsszerepet játszanak a válságot követő építkezésben. Az évtizedes múltra visszatekintő gála azok előtt a magyar üzletemberek előtt tiszteleg, akik eredményesen és jövőbe mutatóan válaszoltak a gazdasági, társadalmi változásokra, és akik az elmúlt években is a minőségre, az értékteremtésre és az innovációra helyezték a hangsúlyt” – mondta Havas István, az EY vezérigazgatója.

A díj kiírásának megfelelően Dr. Vinnai Balázs képviseli 2014-ben Magyarországot az EY „World Entrepreneur Of The Year” gáláján Monte Carlóban, ahol az egyes országok fődíjának nyertesei vesznek részt. Hasonlóan a nemzeti versenyekhez, itt is kiemelkedő üzletemberekből és világszerte elismert szakemberekből álló Bizottság hoz majd döntést a legkiválóbb nemzetközi vállalkozó személyéről.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk