Megjelent: 8 éve

Oktatás: van olcsóbb megoldás az életpályamodellnél

A jövő héten folytatódnak a tárgyalások a pedagógus-szakszervezetek sztrájkbizottsága és a kormány között. Eddig három tárgyalási forduló volt, a törvény szerint hétszer kell egyeztetni a sztrájkba lépés előtt, addig legfeljebb egy figyelmeztető sztrájkra van lehetőség.

images

Eddig egy kérdésben jutottak eredményre: az egyes iskolákban a pedagógusi álláshelyek számát úgy határozzák meg, hogy heti 22 finanszírozott órát vesznek alapul egy tanárnál. Ehhez azonban szükséges még a köznevelési törvény módosítása, amelyben 22-26 óra szerepel. A szakszervezetek azt remélik ettől, hogy sikerül elkerülni a nagy arányú leépítéseket, miután január 1-jétől az eddig önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények jelentős része állami kézbe kerül. Az átvételt ugyanis nem hajlandó elhalasztani a kormányzat.

A pedagógusok követelései közt szerepel a közszférára kiterjedő húszszázalékos béremelés, de mint Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Népszabadságnak elmondta, erre határozott nem volt a válasz. Hozzátette: a Fidesz még ellenzékben megígért mesés béremelése helyett kiegyeztek volna a húszszázalékos korrekcióval is, mert az államnak így is néhány tízmilliárd forinttal olcsóbb, ha minden közalkalmazott bérét húsz százalékkal korrigálja, mint ha csak a pedagógusoknak vezetné be az életpályamodellel járó fizetésemelést.

Arra a kérdésre, nem érzi-e, hogy a pedagógusok zömének tetszik a rendpártság, központosítás, s nincsenek sztrájkhangulatban, Mendrey azt mondta: a többség leteszi a munkát, ha kell. Szerinte a pedagógusok összezárnak, nem akarnak kifelé panaszkodni, de most mindenki fél.

Népszabadság/Metropol
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter