Megjelent: 2 hónapja

Óriási könnyítéseket vezet be Németország, akkora a munkaerőhiány

Megkönnyíti a szakképzett, Európai Unión kívülről érkező bevándorlók munkavállalását Németország, így enyhítenének a munkaerőhiányon.

A munkaszerződéssel rendelkező szakképzett bevándorlók gyakorlatilag azonnal munkába állhatnak majd, miután a kormány a napokban elfogadja Európa eddigi legliberálisabb bevándorlási törvényét – írja a Bloomberg.

Azok a nem uniós állampolgárok, akik már aláírták szerződésüket egy németországi munkaadóval, azonnal elkezdhetnek dolgozni, nem gördítenek bürokratikus akadályokat eléjük.

Az Olaf Scholz vezette kabinet a fiatalabb bevándorlók számára is megkönnyítheti, hogy németországi képzésre jelentkezzenek, majd egy átlátható, szintén bürokratikus elemektől mentes program keretében segítséget kapnak az állástaláláshoz. 

A német gazdaság számára egyre súlyosabb gondot jelent a szakemberhiány. A müncheni székhelyű Ifo Gazdaságkutató Intézet felmérése szerint a vállalatok csaknem fele a szakképzett munkaerő hiánya miatt szenved, egyes ágazatok különösen érintettek. Közép-, illetve hosszabb távon kritikus helyzet alakulhat ki. 

A kormány évente 400 ezer külföldi szakmunkást vonzana be az országba, hogy kezelni tudják a helyzetet a kulcsfontosságú ágazatokban.

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek