Megjelent: 2 hónapja

Munkaerőhiány Németországban: Kritikus helyzet alakulhat ki

Júliusban a német vállalatok 49,7 százaléka jelezte, hogy a szakképzett munkaerő hiánya egyre súlyosabb gondot jelent.

images

images

Egyre súlyosabb gondot jelent a német gazdaság számára a szakemberhiány. A müncheni székhelyű Ifo Gazdaságkutató Intézet felmérése szerint a vállalatok csaknem fele a szakképzett munkaerő hiánya miatt szenved, egyes ágazatok különösen érintettek. Közép-, illetve hosszabb távon kritikus helyzet alakulhat ki - írja az Infostart.hu.

Júliusban a német vállalatok 49,7 százaléka jelezte, hogy a szakképzett munkaerő hiánya egyre súlyosabb gondot jelent. Az eddigi rekord 43,6 százalék volt.

Leginkább a szolgáltatási ágazat érintett 54,2 százalékkal, majd a sorban a feldolgozóipar, a kiskereskedelem, az építőipar és a nagykereskedelem. Az autóipar, valamint a gépgyártás a középmezőnyben foglal helyet, míg a legkevésbé a gyógyszer-, illetve a vegyipar szenved ettől a problémától.

Egyre több vállalat kényszerül arra, hogy korlátozza tevékenységét - értékelte a helyzetet Stefan Sauer, a müncheni intézet munkaerőpiaci szakértője.

Több ágazat vezető képviselői panaszkodtak amiatt is, hogy a szakemberképzés sem hozta meg a kívánt eredményeket. Egyedül a kézműipar területén legkevesebb negyedmillió fő szakképzett munkaerőre lenne szükség, miközben tízezrekre rúg a betöltetlen képzési helyek száma.

Egyes német cégek különböző csábítási "trükkökkel" próbálkoznak, egy Nürnberg közeli vállalat például a négynapos munkahetet vezette be, napi kilenc és fél órás munkaidővel, szabad péntekkel és vonzó fizetéssel. A próbaidőszakban tapasztalataik szerint jelentősen nőtt a termelékenység.

Magyarországon úgy 100 ezer ember hiányzik a munkaerőpiacról, ami a toborzási szokásokat is megváltoztatja.

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter