Megjelent: 12 éve

Pályakövetés Írországban

A pályakövetés Írországban komoly hagyományokkal rendelkezik, amelynek elsődleges célja, hogy a végzősök, frissdiplomások az eredmények ismeretében tervezhessék karrierútjukat, életpályájukat. A felvi.hu Felsőoktatási Műhely az ír pályakövetés rendszerét vizsgálta.

Az ír felsőoktatás nemzetközileg elismert, az oktatás-kutatás területén stabilan magas minőséget képvisel, erőforrásai pedig lehetővé teszik, hogy gyorsan reagáljon a változó kihívásokra.
Az írországi pályakövetés rendszerét az 1971-ben alapított Felsőoktatási Hatóság (Higher Education Authority, HEA) koordinálja, együttműködve az intézmények Karrier Irodáival.

A HEA 1982 óta végez évente felmérést, a legfrissebb kiadvány 2007 májusában jelent meg és a 2005-ös felmérés eredményeit tartalmazza.

A felmérés a friss diplomások elhelyezkedési esélyeire és a fizetések mértékére fókuszál, kitérve a szektorális és regionális eltérésekre. A felmérésben minden államilag támogatott felsőoktatási intézmény és a HETAC által elismert magánintézmény részt vesz.

(A HETAC a felsőoktatás minőségét felügyelő szervezet, amelynek elsődleges feladata biztosítani, hogy a felsőoktatás minősége kiemelkedő legyen és megfeleljen az ír társadalom és a nemzetközi közösségek elvárásainak. Minőségbiztosítási és akkreditációs feladatokat lát el.)

A What do graduates do? kiadvány fő célja, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatókat a megfelelő információkkal segítse karrier és akadémiai pályájuk tervezésében. A felmérés továbbá fontos eszköz a felsőoktatás évről évre bekövetkezett változásainak elemzéséhez.

A kiemelkedően magas válaszadói aránnyal működő felmérést telefonos interjúkra alapozzák, amelyeket az intézmények Karrier Irodái végeznek. Valószínűsíthető, hogy a válaszadási hajlandóság is azért magas, mert az anyaintézmény keresi meg a végzetteket, nem pedig egy harmadik személy.
A kutatás eredményeiről a Karrier Irodák intézményre lebontott eredményeket kapnak, amelyeket ők szabadon felhasználnak, és publikálnak (honlapjaikon az anyaintézményre vonatkozó mutatószámokat hasonló címen közlik).

Edupress.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A zöld és a digitális gazdaságba mentené a fiatal munkanélkülieket az EU

Elfogadta az Európai Bizottság a fiatalok foglalkoztatását támogató és a készségfejlesztéssel kapcsolatos új intézkedéscsomagot. Teljes cikk

Fizetésemelésért vonultak utcára a kórházi dolgozók Franciaországban

Több ezer francia kórházi dolgozó vonult ismét utcára kedden a nagyvárosokban, mert keveslik a kormány által a közegészségügyi dolgozók... Teljes cikk

A romániai alkalmazottak 80 százaléka otthon marad idén nyáron

A koronavírus-járvány miatt a romániai alkalmazottak több mint 80 százaléka belföldön tervezi eltölteni idei szabadságát - közölte az Agerpres... Teljes cikk