Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Pataky Péter: Nehéz év vár a munkavállalókra

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint nagyon nehéznek ígérkezik a 2012-es év a munkavállalóknak: veszélyben vannak a munkahelyek, a foglalkoztatásban visszaesés várható.

Különösen nehéz helyzet előtt állnak mindazok, akik alacsonyabb jövedelmezőségű ágazatokban dolgoznak - mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerdán, Ózdon tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: tartanak attól, hogy jelentősen csökken majd a munkavállalók reáljövedelme. Mint mondta, a kereset máris kevesebb, és a béren kívüli juttatások is csökkennek.

Szűk az a réteg, amely nyertese a jelenlegi adó- és gazdaságpolitikának, a dolgozóknak legalább 80-85 százaléka rosszabbul jár, és az sem biztos, hogy a magasabb keresetűek reáljövedelme szinten marad - közölte Pataky Péter.

A szakszervezetek ebben a helyzetben az összefogást szorgalmazzák, "mert ha nem fogunk össze, nem lépünk fel közösen, nem tudunk erőt mutatni, akkor nem lesz eredmény". A munkahelyi kollektív tárgyalásokon igyekeznek "kárenyhíteni", mert a reálkeresetek szinten tartására úgyszólván nincs esély - tette hozzá.

Arra törekszünk, hogy a lehető legkisebb veszteség érje a munkavállalókat, ugyanakkor folyamatosan próbáljuk a döntéshozókat befolyásolni a jelenlegi helyzet megváltoztatására, bár erre nagyon csekély az esély, mert valódi egyeztetés, párbeszéd nemigen működik - mondta az MSZOSZ elnöke. Hozzátette: az emberek féltik a munkájukat, "elemi félelem van bennük".

Azért kell összefogni, hogy együttesen győzzük le ezt a félelmet, "mert a félelemben élő emberrel azt csinálnak, amit akarnak", ezt a kiszolgáltatottságot kell csökkenteni, össze kell fogni - hangoztatta Pataky Péter.
  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook