Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Pataky Péter: Nehéz év vár a munkavállalókra

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint nagyon nehéznek ígérkezik a 2012-es év a munkavállalóknak: veszélyben vannak a munkahelyek, a foglalkoztatásban visszaesés várható.

Különösen nehéz helyzet előtt állnak mindazok, akik alacsonyabb jövedelmezőségű ágazatokban dolgoznak - mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerdán, Ózdon tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: tartanak attól, hogy jelentősen csökken majd a munkavállalók reáljövedelme. Mint mondta, a kereset máris kevesebb, és a béren kívüli juttatások is csökkennek.

Szűk az a réteg, amely nyertese a jelenlegi adó- és gazdaságpolitikának, a dolgozóknak legalább 80-85 százaléka rosszabbul jár, és az sem biztos, hogy a magasabb keresetűek reáljövedelme szinten marad - közölte Pataky Péter.

A szakszervezetek ebben a helyzetben az összefogást szorgalmazzák, "mert ha nem fogunk össze, nem lépünk fel közösen, nem tudunk erőt mutatni, akkor nem lesz eredmény". A munkahelyi kollektív tárgyalásokon igyekeznek "kárenyhíteni", mert a reálkeresetek szinten tartására úgyszólván nincs esély - tette hozzá.

Arra törekszünk, hogy a lehető legkisebb veszteség érje a munkavállalókat, ugyanakkor folyamatosan próbáljuk a döntéshozókat befolyásolni a jelenlegi helyzet megváltoztatására, bár erre nagyon csekély az esély, mert valódi egyeztetés, párbeszéd nemigen működik - mondta az MSZOSZ elnöke. Hozzátette: az emberek féltik a munkájukat, "elemi félelem van bennük".

Azért kell összefogni, hogy együttesen győzzük le ezt a félelmet, "mert a félelemben élő emberrel azt csinálnak, amit akarnak", ezt a kiszolgáltatottságot kell csökkenteni, össze kell fogni - hangoztatta Pataky Péter.
  • 2021.10.21Delta variáns - félelmek, hiedelmek, veszélyek... Mit kell tudni a harmadik oltásról? Dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház OHI Infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Tavaszi rendezvénysorozatunk során előadásában a Covid19 járványról, a vírus terjedéséről és a megelőzésről beszélt. Mostani előadásában a DELTA variáns okozta vélt és valós félelmekről, veszélyekről, a következő időszakra előrelátható helyzetről és a harmadik oltás kapcsán felmerülő bizonytalanságokról beszél. Részletek Jegyek
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter