Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

PDSZ: nem egyeztet a kormány a szakmai szervezetekkel

Jelentős szakmai szervezetek nem kaptak meghívót a miniszterelnök és pedagógiai szervezetek találkozójára - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) csütörtökön az MTI-vel. Kerpen Gábor elnök szerint ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a kormányfő és az oktatási miniszter kizárólag azokkal a szervezetekkel tart megbeszélést, amelyek nem bírálják az Új Tudás programot.

A miniszterelnök, az oktatási miniszter és az egyes szervezetek közötti szerdai megbeszélés bebizonyította, hogy az oktatási tárca vezetője nem tévedésből hagyta ki a szakszervezetek és a minisztérium közti egyezmény nyári aláírásából a PDSZ-t - írta állásfoglalásában az érdekvédelmi vezető. Az Új Tudás programról szóló egyeztetésen részt vett Tóth Tiborné miniszterelnöki megbízott, valamint a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Történelemtanárok Egylete, továbbá a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet vezetője. Jelen volt még a Magyar Alapítványi, Egyesületi és Magánoktatási Intézmények Egyesületének, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának, a Magyar Szakképzési Társaságnak, a Magyar Pedagógiai Társaságnak, s az Óvó- és Tanítóképzők Egyesületének a vezetője.

Kerpen Gábor utalt arra, hogy a PDSZ és az oktatási miniszter augusztusi találkozóján tisztázódtak, de nem közeledtek a program részleteivel kapcsolatos álláspontok. A szakszervezeti vezető ismételten leszögezte, hogy a program alapjaival egyetért, de egyes részleteivel kapcsolatban komoly kifogásai maradtak, mert azok nem segítik kellőképpen a közoktatás fejlődését, hanem a jelenlegi rossz helyzet konzerválására alkalmasak. A PDSZ és az oktatási miniszter megbeszélésén azt javasolták, hogy a kötelező pótlékok, így különösen az osztályfőnöki juttatások emelkedjenek. Ezért a PDSZ üdvözli, hogy ezen javaslat egy része a költségvetési törvényben megjelent.

Kerpen Gábor közölte: a szerdai miniszterelnöki sajtótájékoztatón elhangzott, több mint 100 milliárdos támogatás alapján azonban kicsinyesnek és elfogadhatatlannak tartják, hogy a "pályakezdő pedagógusok" kiemelt bérezése és ezen osztályfőnöki többletilletmény a tervezet szerint csak 2009 szeptemberében lépne hatályba. A PDSZ korábban is azt indítványozta, hogy az illetmények emelése 2009 januárjában lépjen életbe - hangsúlyozta.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter