Megjelent: 4 hónapja

PDSZ: a kormány szerint a sztrájk alatt is kéne tanítania a pedagógusoknak

A két pedagógus szakszervezet január 31-ére hirdetett figyelmeztető sztrájkot, de az elégséges szolgáltatásokról még nem sikerült megállapodni.

images

images

Mint ismert, január 31-ére figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A PDSZ szerint "abszurd, már-már a komikumot súroló kijelentésekkel folytatódtak a sztrájktárgyalások" hétfőn. 

"Tárgyalóink megrökönyödve hallgatták Kisfaludy László helyettes államtitkár szavait, miszerint a kormány új – nyilván számukra is teljesen nevetséges, komolytalan – álláspontja szerint a sztrájkolóknak (akik természetesen a sztrájk alatt pénzt sem kapnak) nem hogy csak gyermekfelügyeletet kellene biztosítaniuk, hanem meg kellene tartaniuk az órák egy részét is. Amikor rákérdeztünk arra, hogy hogyan kell ezt érteni, esetleg úgy, ahogy az eredeti ajánlatukban leírták, hogy a tanórák 75%-át, az jelen esetben 67 és fél percet jelentene, az volt a válasz, hogy például az egyik tanórát kellene megtartani. Ez nyilvánvalóan tarthatatlan álláspont, hiszen ez azt jelentené, hogy nem csak hogy észrevehetetlen a sztrájk, de még ingyen is dolgoznánk alatta" - írták.A szakszervezet elutasította a kérést.

A PDSZ beszámolója szerint továbbra sem sikerült megállapodni az elégséges szolgáltatásokról.

"A 24-én hétfőn lezajlott sztrájkbizottsági tárgyalásra is igaz volt mindaz, ami az eddigi fordulókra: a szakszervezetek abban voltak érdekeltek, hogy mielőbb szülessen megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról, hiszen súlyosan megy az idő. Az is látható, hogy a kormányzati fél jogi eszközökkel is igyekszik megakadályozni azt, hogy bármilyen hatékony nyomásgyakorlásra sor kerülhessen" - jelentették ki. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közölte: a kormányoldaltól továbbra sem tapasztalható semmilyen elmozdulás, sem a bérek, sem a munkakörülmények tekintetében nem jelentkeztek javaslatokkal. A szakszervezet kijelentette, hogy nem tudja elfogadni a 10%-os pótlékemelést és a cafateriát, ez viszont nem azt jelenti, hogy visszautasítanák a cafateriát a munkavállalók részére. 

A PDSZ arról számolt be, hogy folyamatosan alakulnak a sztrájkbizottságok országszerte.  A január 31-ére szervezett figyelmeztető sztrájkkal kapcsolatban a pedagógus szakszervezetek arra kérik a szülőket, hogy január 31-én csak 10 órára vigyék a gyerekeket iskolába..

  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter