Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Pedagógus-béremelés: nem erről volt szó?

images

2017-ig minden szeptemberben lesz emelés

Balog Zoltán tatabányai sajtótájékoztatóján elmondta: a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek. Közölte azt is, 1450 olyan pedagógus van, aki nem vagy csak minimális mértékben számíthat bérnövekedésre, ők extrém túlórapénzt, munkáltatói többletjuttatásokat vagy jutalmakat kaptak.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár elmondta: a tanárokat szeptember elsejétől négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória. A minősítés szabályai már elkészültek, azok hamarosan kormányrendeletben jelennek meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint a pedagógusok alapilletménye szeptember elsejével átlagosan 34 százalékkal nő. Azt követően további négy éven keresztül évenként minimum 5 százalékos, de a minősítés és a szolgálatban eltöltött évek arányában akár évi 10 százalékos béremeléssel is számolhatnak a pedagógusok, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

A köznevelési törvényben korábban meghatározott körön kívül az életpálya rendszerét minden pedagógus munkakörben dolgozóra kiterjesztik, beleértve az óvodapedagógusokat, az iskolapedagógusokat, a szakszolgálatban dolgozókat (például logopédus, gyógytestnevelő) és a szakmai szolgáltatásban dolgozókat is - olvasható a közleményben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta: a pedagógus-bértábla részleges bevezetésének az idén 40-45 milliárd, jövőre 170-180 milliárd forint bruttó hatása van a költségvetésre, arra rendelkezésre áll a szükséges fedezet. A pedagógusok béremelésének távlati hatásairól szólva közölte: a 2015 és 2017 közötti, évi 10 százalékos béremelés évente mintegy 45-50 milliárd forintnyi többletbért jelent a pedagógusoknak.

PSZ: A béremeléssel nem feltétlenül jár együtt keresetnövekedés

"Az új rendszer legnagyob hibája, hogy a gyakorlatban nem biztosítja a pedagógusok számára a motivációt, hiszen nem ismeri el a többletteljesítményt és a minőséget" - nyilatkozta a Világgazdaságnak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Galló Istvánné hozzátette: "egy szakértő munkájának minőségét helyben és külső szakértőkkel is meg lehet ítélni, ám az új rendszer nem ismeri el ezt, vagy például egy igazgató felelősségét."

Az elnök szerint ráadásul a béremeléssel nem feltétlenül jár együtt mindenki esetében a keresetnövekedés. "A mostani béremelést mindenki megkapja, de nem mindenkinél jelent keresetnövekedést, hiszen eddig sokan számos pluszfeladatot vállaltak, vagy adott esetben az önkormányzat biztosított számukra valamilyen juttatást" - közölte.

A béremeléssel kapcsolatban az elnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az nem a pedagógus életpályamodellből eredő teljes emelés, hanem annak hatvan százaléka. "Emiatt teljesen nem pozitív a mérleg" - fogalmazott a lapnak Galló Istvánné, aki hozzátette: "tény, hogy a lépés a jelenlegi közalkalmazotti bértáblából kiindulva hozzávetőleg 34 százalékos béremelésnek felel meg. Ez számos pedagógus esetében havonta negyven vagy akár hatvanezer forintnyi nettó keresetnövekedést fog eredményezni." Az elnök felvetette: "egyelőre nem világos, hogy saját erőből képesek lesznek-e előteremteni a béremelés fedezetét a nem állami fenntartású, azaz önkormányzati, egyházi és alapítványi oktatási intézmények."

PDSZ: Nem erről volt szó

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László azt mondta: nem erről a béremelésről volt szó, az életpályamodellt előíró törvényben foglaltakhoz képest csak a pénz egy részét kapják meg szeptembertől a pedagógusok. Hozzátette, 58 százalékos béremelést kellene bevezetni szeptembertől és nem 34 százalékosat, ugyanis ennyit határoz meg a törvény. Mendrey László szerint lesznek, akik ugyanazért a pénzért kevesebbet, mások pedig többet dolgoznak majd.

Emlékeztetett arra, hogy egy évtizede húzódik a pedagógusok béremelése, holott "ez jogos jussuk". A PDSZ elnöke megemlítette: szeptember elsejével a béremelést nem hajtják végre száz százalékosan, ugyanakkor a munkaterhelés-növekedést 100 százalékban bevezetik, ami alátámasztja Balog Zoltán egy korábbi nyilatkozatát, miszerint több pénzért több munkát várnak. Vitatta Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szintén a tatabányai sajtótájékoztatón elmondott szavait, miszerint "neveléstörténeti bejelentés" lenne a pedagógusok béremeléséről szóló hír.

Utalt arra, hogy a részleges béremelés ugyan 10 százalékkal több, mint amennyiről a miniszter másfél héttel korábban beszélt, de nem annyi, mint amennyiről a kormányzat az elmúlt három évben beszélt, ugyanis eredetileg 73 milliárd forintot terveztek költeni erre a célra. Így viszont átlagosan mintegy nettó 30 ezer forintos emelkedés várható szeptembertől, amely szerinte "nem olyan jelentős, hogy hozsannázni kellene".

Mendrey László arról is beszélt, hogy a kormány olyan ígéretet vállal négy évre előre, amely már "nem az ő kompetenciája", s ezzel a következő négy év kormányzásának köti meg a kezét. Meglátása szerint lesznek, akik ugyanazért a pénzért kevesebbet, mások pedig többet dolgoznak majd. Felidézte, hogy Balog Zoltán szerint országosan összesen 1450 pedagógusnak nem emelkedik a fizetése a szeptemberi bérrendezéskor, ugyanakkor a PDSZ álláspontja az, hogy "egy pedagógus sem járhat rosszul".

Mint mondta, "talán az osztályfőnöki pótlék marad meg", az összes többi pótlék azonban elveszik, ami eddig járt, ideértve a túlórák kifizetését is.

A PDSZ elnöke a miniszter szerdai sajtótájékoztatójára utalva úgy fogalmazott: "sajátos számháborúnak vagyunk tanúi", mert "most már megint nem teljesen világos, hogy kire vonatkozik" az életpályamodell. Csak az általános iskolai és középiskolai tanárokra - akik adataik szerint 122 ezren vannak - vagy az óvónőkre is vonatkozik-e, ugyanis velük együtt mintegy 150 ezerre tehető a pedagóguslétszám, szerdán pedig ez utóbbiról tett említést Balog Zoltán. Ha pontosak a miniszter által közölt adatok, akkor nagy valószínűséggel az óvónők is részesei lesznek az életpályamodellnek, és így a béremelésnek is - vélekedett.

"Végre eljött a pedagógusok ideje"

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője közölte: a Fidesz a kormányra kerülése óta készült a tanárok fizetésének emelésére, ám ehhez meg kellett várni a gazdaságpolitikai eredményeket. "Végre eljött a pedagógusok ideje" - fogalmazott. Összesen 150 ezer pedagógus bére nőhet a következő időszakban, ezzel ugyanennyi család életkörülményei javulhatnak - tette hozzá.

Hiller István (MSZP) sajtótájékoztatón azt mondta: helyeslik a pedagógusbérek emelését, de ugyanilyen fontosnak tartják a felsőoktatás működési nehézségeinek orvoslását is.

Az Együtt-PM politikusai, Szelényi Zsuzsanna és Karácsony Gergely közleményükben azt hangsúlyozták: a tanárok fizetése az infláció miatt 31 százalékot veszített értékéből az elmúlt öt évben, ezt alig pótolja a mostani emelés, "de ha a béren kívüli juttatások, a túlórapénz és az egyes önkormányzatok által korábban folyósított juttatások elvesztését is számításba vesszük, akkor még mínuszban is lesznek a pedagógusok".

Dúró Dóra (Jobbik) országgyűlési képviselő közleményében azt írta: a Jobbik úgy véli, Balog Zoltán bejelentésével bebizonyosodott, hogy a Fidesz-kormány nem képes tartani a pedagógusoknak tett ígéretét, és a növekedő terhekkel arányban nem tudja bevezetni a tervezett, teljes béremelést.

Több szervezet, az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége, a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Szülői Közösségek Egyesülete is üdvözölte a pedagógusbér-emelésről szóló bejelentést.

A Történelemtanárok Egylete viszont "óvatos kivárással" viszonyul az őszi béremeléshez és azt is kiemeli, hogy nőni fognak a tanárok feladatai.

Gyertyás János, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökségi tagja azt közölte: kiszámíthatónak, biztosnak kell lennie a szakmának, hogy a tanárok ne vállaljanak másodállásokat. Szerinte a kiszámíthatóság megteremtése után a stabilitást kell elérni, hogy a mostani fiatalok számára újra vonzóvá tegyék a pedagógus pályát.

Balog: Hamarosan tárgyal a kormány a foglalkoztatási rendelettervezetről

Várhatóan július 24-én tárgyal a kormány arról a foglalkoztatási rendelettervezetről, amely szabályozza majd a pedagógusok munkaszervezését és munkaterheit is - közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Balog Zoltán azt mondta, ennek legtöbb pontját a szakszervezetekkel már átbeszélték, megállapodásokat is kötöttek róla. Hozzátette, hogy a pedagógusok minősítése folyamatos lesz, de ez nem befolyásolja azt, hogy szeptembertől mindenki megkapja a bejelentett béremelést.

Kiemelte továbbá, hogy ezentúl nem lesz különbség Budapest módosabb kerületei és a szegényebb régiók között a tanárok fizetésében. Végzettségtől és a pályán eltöltött évektől függően 50-150 ezer forint lesz a növekmény. Ezenkívül logikus és objektív kritériumok alapján határozzák meg a vezetői és osztályfőnöki pótlékok összegét is - jegyezte meg.

A miniszter a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, hogy a pedagógusok szakmai szervezeteivel jövő hétfőn kezdenek egyeztetni a foglalkoztatási rendelettervezetről. Közölte, a szakszervezetek számításai szerint ma van olyan pedagógus aki 50 órát dolgozik egy héten. A kormány viszont 40 órás munkahetet állapított meg, ebből 32 órát kell az iskolában a gyerekekkel eltölteni, és 22-26 órát kell tanítani. Sokkal kiszámíthatóbb és igazságosabb a rendszer, a munkaterheket sokkal arányosabban lehet elosztani - tette hozzá.

Balog Zoltán az M1 Ma reggel című műsorában is szólt arról, hogy a hamarosan megjelenő kormányrendelettel tudják pontosan kiszámítani a fizetésüket a pedagógusok, a nehezebb, illetve speciális munkát teljesítőket pedig külön honorálják. Kiemelte: a pedagógus-életpályamodell szeptember 1-jei, átlagosan 34 százalékos béremelést jelentő bevezetése megszünteti a pedagógusok bérezésében országos viszonylatban tapasztalható anomáliákat. Elmondta, eddig előfordult, hogy helyettes államtitkári, illetve államtitkári nagyságrendű fizetéseket kaptak tanárok hátrányos helyzetű régiókban. Ez azonban a pedagógusok mindössze egy százalékát érintette, ők most nem számíthatnak nagy béremelésre, vagy akár túlóra hiányában csökkenhet is a bérük - mondta a miniszter, de kiemelte: a többségnek 34 százalékkal nő majd a bére.

Balog Zoltán kitért arra: szeptemberben a pályakezdő pedagógusok kiszámíthatóbb iskolarendszerbe lépnek be, ennek következtében a pályájuk is kiszámíthatóbb lesz, és 50-60 ezer forinttal több lesz a kezdő fizetés, mint most. Pályájuk elején, amikor a gyakornoki státuszból továbblépnek a pedagógus I. kategóriába, nagyobbak lesznek a béremelkedések, a későbbiekben pedig eljuthatnak akár a mestertanári besorolásig is - hangsúlyozta.

MTI/Világgazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk