Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Pénztárszövetség: csak az előtakarékosság alapozhatja meg a nyugdíjat

A Stabilitás Pénztárszövetség tapasztalatai szerint egyre többször találkozni olyan félrevezető hirdetésekkel, amelyek az ismert adókedvezmények mellett további nagy összegeket ígérnek a pénztártagok egy szűk körének. Ez a szövetség szerint félrevezető lehet, ugyanis a pénztári tagság lényege nem a rövid távú adóelőny, hanem a hosszú távú megtakarítás.

A szervezet keddi közleményében ismerteti: a megtévesztő, hiányos és félreértésekre lehetőséget adó hirdetések azokat célozzák, akik adómentes hozamkivételre jogosultak a pénztárakból, és a hozamot egyéni befizetésként beutalva a pénztárba adókedvezményt kaphatnak. Az ilyen típusú kedvezmény azonban számos egyéb feltételhez van kötve. S habár bizonyos szigorú feltételek mellett a tagok egy csoportja adómentesen hozzáférhet nyugdíjszolgáltatásként a megtakarításához, a szövetség nem ezt ajánlja.

Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a közleményben hangsúlyozza: a rendszeres előtakarékosságra célszerű fókuszálni, mert azzal lehet biztosítani, hogy a megszokott életszínvonal ne csökkenjen jelentősen a nyugdíjba vonulást követően sem. Mivel a szektornak jelenleg olyan cafeteria-elemekkel kell versenyeznie, amelyek azonnal felhasználhatók, fontos annak tudatosítása, hogy fiatalok és idősebbek egyaránt gondoljanak a rendszeres hosszú távú megtakarításokra is, ugyanis legalább 20-25 év előtakarékosság szükséges ahhoz, hogy valaki megfelelő összegű tartalékkal rendelkezzen a nyugdíjas évekre.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak több mint 80 százalékát is képviselő Stabilitás Pénztárszövetség elkötelezett a Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete (PSZÁF) által is többször hangsúlyozott elvhez, miszerint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítási forma a nyugdíjas évek biztonságos anyagi körülményeinek megteremtéséről szól, nem az egyszeri kifizetések gyors elköltéséről.

Éppen ezért a pénztárak is arra törekszenek, hogy tagjaik részére rendszeres kifizetésű járadékot is egyre nagyobb arányban szolgáltassanak. Az öngondoskodás erősítéséhez mindezek mellett tagadhatatlanul jelentős ösztönző az, hogy a pénztárak megfelelő nagyságú hozamot írnak jóvá tagjaik egyéni számláján - hangsúlyozta a szervezet.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter