Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Per az állami cégvezetők fizetésének megismeréséért

Állami cégvezetők fizetésének megismeréséért indított pert egy újságíró a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellen; az ügyben hétfőn kezdődött a tárgyalás a Fővárosi Bíróságon.

Az index.hu újságírója az év elején közérdekű adatkéréssel fordult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez és állami tulajdonú, illetve többségében állami tulajdonú vállalkozások esetében tájékoztatást kért arról, hogy a társaságok vezetőinek mekkora a bruttó jövedelme - ismertette az eljáró bíró a felperes keresetlevelét.

A felperes jogi képviselője elmondta, az állami cégek vezetőinek javadalmazása közérdekű nyilvános adatnak minősül. Az állami cégek vezetői ugyanis közpénzből fizetett emberek - fűzte hozzá.
Az ügyvéd kérte a bíróságot, hogy kötelezze az alperest az adatok közlésére.

Az alperes képviselője elsődlegesen arra hivatkozott, hogy törvényi kivétel folytán nem nyilvános adatról van szó.
Mint mondta, nem tartozik az állami vagyonnal való gazdálkodás körébe az, hogy az egyes állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek egyes vezető tisztségviselőinek pontosan mennyi a fizetése és mennyi a jutalma.

Azt is elmondta, hogy bizonyos esetekben a kért adatokkal nem rendelkeznek. Munkáltatói jogokat csak a vezérigazgatók esetében gyakorol a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., más vezető tisztségviselőknél nem. Az alperes jogi képviselője a kereset elutasítását kérte.
A per szeptember elején folytatódik.

Az index.hu hétfőn azt írta, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és az akkor még létező Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól (GKM) kértek adatokat nagyjából ötven állami cégvezetőnek jövedelméről, prémiumáról, esetleg extra végkielégítéséről. Csak a GKM-hez tartozó hét cég adatait kapták meg - valamint néhány kulturális társaságét.
A gazdasági tárcától megkapott csonka lista alapján a legjobban fizetett állami cégvezér Erős János. A Magyar Fejlesztési Bank első embere havi bruttó 3 millió 434 ezer forintot keresett az idén februári adatok szerint. Ehhez jött az évi több mint 40 millió forintos alapbérének akár 80 százalékát elérő "éves alapbérre számított prémiumkiírás".

Heinczinger István MÁV-vezérnek havi 3 millió 200 ezer forintos alapbére és éves keresetének 80 százalékára rúgó maximális prémiumkerete volt. Meghaladta a kétmillió forintot az alapbére Reményik Kálmánnak, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) első emberének, ő havi 2 millió 666 ezer forintért irányítja a hazai út- és vasútfejlesztéseket.
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
Újabb húsz vállalkozás elindítását támogatja a Start-program

A programra 18 és 35 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, a kiválasztott ötletek gazdái egyenként hárommillió forintos kezdőtőkét nyernek el. Teljes cikk

A következő fél évben az állami fizeti ki a Dunaferr dolgozóinak bérét

A cél, hogy a hat hónap letelte után stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen a vállalatnak. Teljes cikk

Leállítja a termelést nyíregyházi gyárában az Electrolux

A lépés 650 dolgozót érinthet, akik rendszeres tájékoztatást kapnak az átszervezés menetéről. Teljes cikk