Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Pócs: HospInvesttel összeomlik az egri kórház ellátása

Már aznap összeomlik Heves megye egészségügyi ellátása, ha a HospInvest az ÁNTSZ-től megkapja a Markhot Ferenc kórház működtetéséhez szükséges engedélyt és október 1-jén átveszi az intézményt - jelentette ki Pócs Alfréd, az egri "kórházvédő" bizottság tagja pénteken sajtótájékoztatón, Egerben.

A sajtótájékoztató előtt, péntek délelőtt kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak az intézményben. Az érdekképviseletek azért hirdették meg a munkabeszüntetést, mert a Heves Megyei Önkormányzat nem bontotta fel a HospInvest Zrt.-vel a Markhot Ferenc kórház működtetéséről kötött szerződést.

Pócs Alfréd közölte: hamis a HospInvestnek az az állítása, hogy ezer dolgozót tudnak munkába állítani. A többségük ugyanis takarító meg rendész, és csupán négyszáz szakdolgozó található közöttük, ennyi emberrel pedig nem működtethető az intézmény - mondta. Úgy vélekedett, ha a politika vállalja a megyei egészségügyi ellátás összeomlásának felelősségét, "akkor ma Magyarországon, (...) életellenes diktatúra van, amelynek nem számít az emberi élet szentsége" - fogalmazott Pócs Alfréd, aki a Medicaritas Szakszervezet intézményi vezetője is egyben.

Cser Ágnes az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke (EDDSZ) bejelentette: kezdeményezi, hogy a legfőbb ügyészség indítson polgári peres eljárást sorozatos törvénysértések miatt a megyegyűlés és a HospInvest között létrejött szerződés felbontása érdekében. Ugyancsak soron kívüli vizsgálatot kért az Európai Unió versenyhivatalától, mert a megye szerinte jogellenesen mellőzte a közbeszerzési eljárást a kórház vagyonkezelésének átadása során. Szerinte az egri kórház megvédése példát jelenthet, mivel hasonló pályázatot hirdetett a helyi intézmények működtetésére Ózd és Kazincbarcika. Véget kell vetni annak, hogy a kormány át akarja játszani a közalkalmazottakat és az európai pályázati forrásokat a hozzá közeli cégcsoportoknak - fogalmazott Cser Ágnes.

Több mint kétszázan sztrájkoltak múlt pénteken

A múlt pénteki kétórás figyelmeztető sztrájk ideje alatt - amelyhez 250-300 kórházi dolgozó csatlakozott - egyébként száz-százötven ember tüntetett a kórház előtt a megye vezetői és a HospInvest ellen. A demonstráció résztvevői közül volt, akinek a kezében a Magyar Kommunista Munkáspárt nagy emblémája volt látható, más pedig árpádsávos zászlót tartott a magasba. A sajtótájékoztatót követő dolgozói nagygyűlésen mintegy kétszázan vettek részt. Ezen Szeleczki János, Eger alpolgármestere bejelentette, hogy a megyeszékhely önkormányzata keresetet nyújtott be, így akarja elérni a megye és a HospInvest által kötött szerződés felbontását - mondta az alpolgármester.

A hevesi megyegyűlés nem bontja fel a szerződést, az ugyanis jó a kórházban dolgozóknak és a betegeknek egyaránt - ezt Sós Tamás, a megyei önkormányzat szocialista elnöke közölte az MTI-vel pénteken. Sós Tamás közleménye szerint a kórházban dolgozók egy szűk rétege tiltakozik a cég bevonása ellen; ráadásul éppen azt akarják megakadályozni, hogy magasabb fizetéshez és jobb munkakörülményekhez jussanak a dolgozók, valamint azt, hogy megvalósuljon egy hatmilliárd forint értékű fejlesztés az intézményben. A megyei elnök szerint a sztrájk jogellenes, mert a szerződés felbontásának követelésével a sztrájktörvény szerint nem indítható munkabeszüntetés - írta Sós Tamás.

Márciusban kezdődött minden

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, és ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat. A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

A HospInvest Zrt. augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét az ÁNTSZ-hez, ám a hatóság hiánypótlást rendelt el. Ebben a helyzetben a cég arra kérte a megyei önkormányzatot, hogy hatvan nappal hosszabbítsa meg az intézmény átvételére kapott, szeptember 1-jén lejáró határidőt, a testület pedig eleget tett a kérésnek. Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvestet nyilvánította a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesének. Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak.

Az MTI által korábban megkérdezett jogászok szerint az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött szerződést, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető. A szerződés felbontását a szerződő felek vagy olyan fél - például a tenderen vesztes pályázó - kezdeményezheti, amelyet közvetlenül hátrányosan érintett az utóbb jogellenesnek ítélt önkormányzati döntés.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem... Teljes cikk