Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Pócs: HospInvesttel összeomlik az egri kórház ellátása

Már aznap összeomlik Heves megye egészségügyi ellátása, ha a HospInvest az ÁNTSZ-től megkapja a Markhot Ferenc kórház működtetéséhez szükséges engedélyt és október 1-jén átveszi az intézményt - jelentette ki Pócs Alfréd, az egri "kórházvédő" bizottság tagja pénteken sajtótájékoztatón, Egerben.

A sajtótájékoztató előtt, péntek délelőtt kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak az intézményben. Az érdekképviseletek azért hirdették meg a munkabeszüntetést, mert a Heves Megyei Önkormányzat nem bontotta fel a HospInvest Zrt.-vel a Markhot Ferenc kórház működtetéséről kötött szerződést.

Pócs Alfréd közölte: hamis a HospInvestnek az az állítása, hogy ezer dolgozót tudnak munkába állítani. A többségük ugyanis takarító meg rendész, és csupán négyszáz szakdolgozó található közöttük, ennyi emberrel pedig nem működtethető az intézmény - mondta. Úgy vélekedett, ha a politika vállalja a megyei egészségügyi ellátás összeomlásának felelősségét, "akkor ma Magyarországon, (...) életellenes diktatúra van, amelynek nem számít az emberi élet szentsége" - fogalmazott Pócs Alfréd, aki a Medicaritas Szakszervezet intézményi vezetője is egyben.

Cser Ágnes az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke (EDDSZ) bejelentette: kezdeményezi, hogy a legfőbb ügyészség indítson polgári peres eljárást sorozatos törvénysértések miatt a megyegyűlés és a HospInvest között létrejött szerződés felbontása érdekében. Ugyancsak soron kívüli vizsgálatot kért az Európai Unió versenyhivatalától, mert a megye szerinte jogellenesen mellőzte a közbeszerzési eljárást a kórház vagyonkezelésének átadása során. Szerinte az egri kórház megvédése példát jelenthet, mivel hasonló pályázatot hirdetett a helyi intézmények működtetésére Ózd és Kazincbarcika. Véget kell vetni annak, hogy a kormány át akarja játszani a közalkalmazottakat és az európai pályázati forrásokat a hozzá közeli cégcsoportoknak - fogalmazott Cser Ágnes.


Több mint kétszázan sztrájkoltak múlt péntekenA múlt pénteki kétórás figyelmeztető sztrájk ideje alatt - amelyhez 250-300 kórházi dolgozó csatlakozott - egyébként száz-százötven ember tüntetett a kórház előtt a megye vezetői és a HospInvest ellen. A demonstráció résztvevői közül volt, akinek a kezében a Magyar Kommunista Munkáspárt nagy emblémája volt látható, más pedig árpádsávos zászlót tartott a magasba. A sajtótájékoztatót követő dolgozói nagygyűlésen mintegy kétszázan vettek részt. Ezen Szeleczki János, Eger alpolgármestere bejelentette, hogy a megyeszékhely önkormányzata keresetet nyújtott be, így akarja elérni a megye és a HospInvest által kötött szerződés felbontását - mondta az alpolgármester.

A hevesi megyegyűlés nem bontja fel a szerződést, az ugyanis jó a kórházban dolgozóknak és a betegeknek egyaránt - ezt Sós Tamás, a megyei önkormányzat szocialista elnöke közölte az MTI-vel pénteken. Sós Tamás közleménye szerint a kórházban dolgozók egy szűk rétege tiltakozik a cég bevonása ellen; ráadásul éppen azt akarják megakadályozni, hogy magasabb fizetéshez és jobb munkakörülményekhez jussanak a dolgozók, valamint azt, hogy megvalósuljon egy hatmilliárd forint értékű fejlesztés az intézményben. A megyei elnök szerint a sztrájk jogellenes, mert a szerződés felbontásának követelésével a sztrájktörvény szerint nem indítható munkabeszüntetés - írta Sós Tamás.


Márciusban kezdődött mindenA szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, és ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat. A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

A HospInvest Zrt. augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét az ÁNTSZ-hez, ám a hatóság hiánypótlást rendelt el. Ebben a helyzetben a cég arra kérte a megyei önkormányzatot, hogy hatvan nappal hosszabbítsa meg az intézmény átvételére kapott, szeptember 1-jén lejáró határidőt, a testület pedig eleget tett a kérésnek. Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvestet nyilvánította a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesének. Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak.

Az MTI által korábban megkérdezett jogászok szerint az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött szerződést, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető. A szerződés felbontását a szerződő felek vagy olyan fél - például a tenderen vesztes pályázó - kezdeményezheti, amelyet közvetlenül hátrányosan érintett az utóbb jogellenesnek ítélt önkormányzati döntés.
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
32 ezer forinttal emeli a béreket az Auchan

Fix alapbéremelést hajt végre az Auchan Magyarország - közölte az áruházlánc. Teljes cikk

Kezdhetnek izgulni az Audi Hungária dolgozói, februárban startolnak a bértárgyalások

Február elején kezdődnek a bértárgyalások az Audi Hungariánál. A cél, hogy a bérek reálértéke ne csökkenjen. Teljes cikk

Folytatódik a zuhanás a tech szektorban, hatszáz munkahelyet szüntet meg a Spotify is

Az elmúlt hetekben a Meta több mint 11 ezer embert, az Alphabet 12 ezret küldött el, az Amazon, ami az Egyesült Államok második legnagyobb... Teljes cikk