Prémium évek program: fokozatos kivonulás a közszférából"/>
Megjelent: 15 éve

Prémium évek program: fokozatos kivonulás a közszférából

Méltányos és fokozatos "kivonulást" ígér a közszféra nyugdíj előtt álló szereplőinek a Prémium évek elnevezésű program, amiről szerdán döntött a kormány. A résztvevők bérük hatvan százalékát kapják három éven keresztül, miközben továbbra is foglalkoztatotti státuszban maradnak.
A kormány a nyugdíj előtt álló köztisztviselőket, ügykezelőket és közalkalmazottakat érintő programot fogadott el, amelyet még a héten benyújt a parlament elé - közölte a munkaügyi miniszter a szerdai kormányülés után.
Csizmár Gábor elmondta: a Prémium évek elnevezésű program célja, hogy a közigazgatás korszerűsítése miatt megszűnő munkakörökben foglalkoztatottak számára megteremtse a közszférából történő kivonulás "gondoskodó, fokozatos és méltányos" lehetőségét. Az 56-59 életév közötti férfiak és az 53-56 év közötti nők fokozatosan vonulhatnak nyugdíjba.
Huszonöt év szolgálati idő a minimum
A program azoknak kínál lehetőséget, akiket munkakörük megszűnése következtében rendes felmondással elbocsátanának, vagy a korábbi teljes helyett részmunkaidőben foglalkoztatnának munkaadóik. Résztvevői lehetnek azok a közszférát elhagyó munkavállalók, akik három éven belül nyugdíjra való jogosultságot szereznek, legalább 25 év közszférában eltöltött szolgálati idővel rendelkeznek, valamint vállalják a program ideje alatti részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét.
A résztvevők a bekerülést megelőző díjazásuk hatvan százalékát kapják három évig. Ez azt is jelenti, hogy a résztvevők felmondási időre szóló pénzükről, illetve a végkielégítésről lemondanak - közölte a miniszter.
Jogilag foglalkoztatottak maradnak
Az érintettek a nyugdíj megállapításáig foglalkoztatottak maradnak, a programban eltöltött idő társadalombiztosítási szempontból jogszerző időnek számít. Ha valaki a juttatás folyósításának 24. hónapját megelőzően a versenyszférában elhelyezkedik, megilleti a 24. hónapig járó "Prémium".
A programba január elsejétől 2006. december 31-ig lehet bekapcsolódni. "Azt a lehetőséget is megteremtettük a törvényjavaslatban, hogy akik most már töltik a felmondási idejüket, azok kérhetik az átlépésüket a törvény hatályba lépésének pillanatától " - mondta Csizmár Gábor.
Bevezetik az ösztöndíjas foglalkoztatást
A miniszter elmondta: a kormány döntött arról is szerdai ülésén, hogy a foglalkoztatási szempontból a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak, így például a pályakezdők, a gyesről, gyedről, ápolási díjból visszatértek és az 50 év felettiek számára három hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettség mellett kilenc hónapig tartó ötvenszázalékos társadalombiztosítási járulékkedvezményt biztosítanak.
Hozzátette: a pályakezdők számára a kabinet bevezette az úgynevezett ösztöndíjas foglalkoztatást, mint új jogviszonyt. A miniszter közölte: ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a fiatalokat a minimálbérnek megfelelő adómentes ösztöndíjjal foglalkoztassák.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fizetésemelést sürget a kulturális ágazatban a Jobbik

Felháborítóan és megalázóan alacsonynak tartja a kulturális ágazatban dolgozók bérét és annak emelését sürgette sajtótájékoztatóján Brenner... Teljes cikk

Kirúgták a 168 Óra munkatársát, aki főnökei tudta nélkül hozott le egy cikket

A 168 Óra megszüntette annak az újságírójának a munkaviszonyát, aki a lap vezetésének engedélye nélkül az online felületükön közzétette a... Teljes cikk

Két új felület segíti a pályaválasztás előtt állókat, és a frissdiplomásokat

Két újabb felület segíti a pályaválasztás előtt állók, a hallgatók és a frissdiplomások tájékozódását - közölte az Oktatási Hivatal (OH) a honlapján. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek