Prémium évek program: fokozatos kivonulás a közszférából"/>
Megjelent: 16 éve

Prémium évek program: fokozatos kivonulás a közszférából

Méltányos és fokozatos "kivonulást" ígér a közszféra nyugdíj előtt álló szereplőinek a Prémium évek elnevezésű program, amiről szerdán döntött a kormány. A résztvevők bérük hatvan százalékát kapják három éven keresztül, miközben továbbra is foglalkoztatotti státuszban maradnak.
A kormány a nyugdíj előtt álló köztisztviselőket, ügykezelőket és közalkalmazottakat érintő programot fogadott el, amelyet még a héten benyújt a parlament elé - közölte a munkaügyi miniszter a szerdai kormányülés után.
Csizmár Gábor elmondta: a Prémium évek elnevezésű program célja, hogy a közigazgatás korszerűsítése miatt megszűnő munkakörökben foglalkoztatottak számára megteremtse a közszférából történő kivonulás "gondoskodó, fokozatos és méltányos" lehetőségét. Az 56-59 életév közötti férfiak és az 53-56 év közötti nők fokozatosan vonulhatnak nyugdíjba.
Huszonöt év szolgálati idő a minimum
A program azoknak kínál lehetőséget, akiket munkakörük megszűnése következtében rendes felmondással elbocsátanának, vagy a korábbi teljes helyett részmunkaidőben foglalkoztatnának munkaadóik. Résztvevői lehetnek azok a közszférát elhagyó munkavállalók, akik három éven belül nyugdíjra való jogosultságot szereznek, legalább 25 év közszférában eltöltött szolgálati idővel rendelkeznek, valamint vállalják a program ideje alatti részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét.
A résztvevők a bekerülést megelőző díjazásuk hatvan százalékát kapják három évig. Ez azt is jelenti, hogy a résztvevők felmondási időre szóló pénzükről, illetve a végkielégítésről lemondanak - közölte a miniszter.
Jogilag foglalkoztatottak maradnak
Az érintettek a nyugdíj megállapításáig foglalkoztatottak maradnak, a programban eltöltött idő társadalombiztosítási szempontból jogszerző időnek számít. Ha valaki a juttatás folyósításának 24. hónapját megelőzően a versenyszférában elhelyezkedik, megilleti a 24. hónapig járó "Prémium".
A programba január elsejétől 2006. december 31-ig lehet bekapcsolódni. "Azt a lehetőséget is megteremtettük a törvényjavaslatban, hogy akik most már töltik a felmondási idejüket, azok kérhetik az átlépésüket a törvény hatályba lépésének pillanatától " - mondta Csizmár Gábor.
Bevezetik az ösztöndíjas foglalkoztatást
A miniszter elmondta: a kormány döntött arról is szerdai ülésén, hogy a foglalkoztatási szempontból a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak, így például a pályakezdők, a gyesről, gyedről, ápolási díjból visszatértek és az 50 év felettiek számára három hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettség mellett kilenc hónapig tartó ötvenszázalékos társadalombiztosítási járulékkedvezményt biztosítanak.
Hozzátette: a pályakezdők számára a kabinet bevezette az úgynevezett ösztöndíjas foglalkoztatást, mint új jogviszonyt. A miniszter közölte: ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a fiatalokat a minimálbérnek megfelelő adómentes ösztöndíjjal foglalkoztassák.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Tömegközlekedés helyett inkább gyalogolnak a budapestiek

A budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta - derül ki a Publicus Intézet... Teljes cikk

Áll a bál: Trump 400 dollárra csökkentette a munkanélküli segély heti összegét

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban védelmébe vette Donald Trump elnök rendeleteit, mondván, azok célja az... Teljes cikk

Ezzel a javaslatcsomaggal készül a kormány a járvány második hullámára

A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag,... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek